Wat kan je doen om minder voedsel te verspillen?

1 april 2019
In België wordt elke seconde 124 kilo eten in de vuilbak gegooid. We gooien te veel eten weg. Maar wat kan je zelf doen om minder voedsel te verspillen? Enkele tips!

‘Restjesdag’

“Alles begint bij het inkopen doen”, vertelt Elke Markey van FoodWIN in Bij Debecker. “We kopen vaak te veel en rekenen niet altijd een ‘restjesdag’ in”. En die is er volgens Markey altijd. “We kunnen niet alle hoeveelheden goed inschatten. Er is sowieso altijd één dag waarop we restjes kunnen eten”, gaat ze verder. Shop dus niet voor elke dag van de week, maar bouw een restjesdag in.

Wanneer je je inkopen doet ga je best ook nooit met een hongergevoel naar de winkel. Supermarkten zijn op een bepaalde manier ingericht en proberen klanten ertoe aan te zetten om zo veel mogelijk impulsaankopen te doen.

In de koelkast heeft alles een plaats

Het is belangrijk om te weten hoe je restjes moet bewaren. Een koelkast is op een bepaalde manier gemaakt. De temperatuur is niet overal hetzelfde. Alles heeft een specifieke plaats.

De onderste schappen van de koelkast zijn het koudst, daar horen vlees, vis en zuivelproducten. Daaronder zit een groentebak, waar het iets warmer is. Bovenaan de frigo is het ook wat warmer, daar horen de restjes. De schapjes aan de deur zijn het warmst. Daar bewaar je drank en boter. Steek bovendien je koelkast niet te vol, want de lucht moet goed kunnen circuleren. En laat warm eten eerst afkoelen voor het de koelkast ingaat.

Te gebruiken tot/ Ten minste houdbaar tot

Er is een groot verschil tussen ‘te gebruiken tot’ en ‘ten minste houdbaar tot’. ‘Te gebruiken tot’ staat op voedselproducten waarbij er een hoger risico rond voedselveiligheid is mocht je die gebruiken na de voorgestelde datum. Bij deze producten let je dus beter op.

Producten die het ‘ten minste houdbaar tot’- label overschrijden kan je vergelijken met een stofzuiger die niet meer onder garantie is. Die gooi je ook niet direct weg. Tot die datum kan de producent de topkwaliteit van het product garanderen. Daarna moet je zelf oordelen of het product nog ok is of niet. Het is dus niet per sé slecht.

Grote hoeveelheden

Alles in grote hoeveelheden gaan kopen is ook geen goed idee. Uiteindelijk is het niet voordelig. We betalen iets minder, maar gooien ook meer weg. Koop dus gewoon wat je nodig hebt.

Vries alles in

Vries zo veel mogelijk restjes in. Fijngehakte kruiden, pesto, bouillon, overgebleven groenten,... Het kan allemaal in de diepvries en later verwerkt worden in een heerlijk gerecht.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: