Wat ken jij nog uit het hoofd?

11 oktober 2019
De Wereld van Sofie vandaag over teksten die je uit je uit hoofd kent, die zich ergens in de krochten van je kop verstoppen om dan plots ineens weer naar voren te springen. Iedereen heeft zo wel van die teksten die bijblijven.

Welke gedichten, liedjes, filmdialogen of andere teksten ken jij uit het hoofd? Laat het ons weten via dewereldvansofie@radio1.be, twitter #dewereldvansofie, de Radio 1-app, sms 5680.

Max Vryens polste bij enkele VRT-stemmen naar teksten die ze altijd klaar hebben zitten. 

Gisteren werden de winnaars van de Nobelprijs Literatuur bekend gemaakt: Olga Tokarczuk als Peter Handke. Schrijver en Oost-Europakenner Johan de Boose is fan van zowel Tokarczuk als Handke, maar kent hij ook teksten van beide auteurs uit zijn hoofd?

Ook politici durven wel eens onverwacht een gedicht uit hun mouw schudden om indruk te maken. Ward Bogaert laat enkele voorbeelden horen.

Bruno vanden Broecke speelt vanavond zijn monoloog Para in Genève, in het Frans dan nog. Hoe memoriseert hij zijn theaterteksten en welke teksten heeft hij nog allemaal in zijn hoofd zitten?

Hoe komt dat eigenlijk? Dat we zomaar ineens een liedje dat we misschien 20 jaar geleden laatst hoorden, woord voor woord nog kunnen meezingen. Dat we er niet bij moeten nadenken en nog een gedicht uit de lagere school kunnen opzeggen? Geheugenspecialisten Steven Laureys, Sebastiaan Engelborghs en Griet Van Vaerenbergh zoeken naar antwoorden.