Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Wat is kleptomanie?

wo 23 okt. - 10:14

Zeg niet zomaar dief tegen een kleptomaan. Het fenomeen zit toch wat ingewikkelder in elkaar. Psychiater Lieve Dams geeft meer uitleg in 'De Wereld van Sofie'.
Stockfoto © Unsplash

"Een gewone diefstal is meestal gepland. Kleptomanie is een impulsbeheersingsstoornis. Je voelt opeens de onweerstaanbare drang om te stelen. Dat geeft een enorme kick maar algauw komt de schaamte en het schuldgevoel" zegt psychiater Lieve Dams.

"Kleptomanen zeggen er niet aan te kunnen doen. Ze ontkennen vaak hun gedrag, zelfs als ze betrapt worden op camerabeelden. Maar ze kunnen er inderdaad niet aan doen. Kleptomanie is een psychiatrische aandoening, opgenomen in de DSM-5, het diagnostisch handboek voor psychiaters."

"Prullen die ze niet nodig hebben"

Wat kleptomanen stelen, doet er niet toe, het zijn meestal prullen die ze niet nodig hebben, tot haarspeldjes van een halve euro. Kleptomanen zijn vaak begoede mensen van wie je geen moment zou denken dat ze dwangmatig stelen.Terwijl een 'gewone' dief vaak dingen pikt die hij niet kan betalen. Een kleptomaan pikt ook vaak dezelfde dingen. Alleen schoenen of boeken bijvoorbeeld.

"Kleptomanie blijft een zelfdzame aandoening" zegt Dams ook. Tussen de 0,3 en 0,6 % van de bevolking lijdt er aan. Van de gekliste winkeldieven is maar 4 tot 24% kleptomaan. Vrouwen maken er drie keer meer kans op dan mannen.

De oorzaak?

Wat kleptomanie veroorzaakt, is moeilijk te achterhalen. Vaak komen in de familie dwangstoornissen voor. En de ziekte gaat ook wel hand in hand met alcohol- of drugverslaving. Maar er hoeven geen andere psychische problemen te zijn.  

Kleptomanie kan behandeld worden. Medicatie die je 'goed gevoel-hormonen' stimuleren of een lage dosis van neuroleptica kunnen de drang om te stelen onderdrukken. Ideaal is de combinatie met gedragstherapie.

Wat als je kleptomanie vermoedt bij familie?

"Breng het altijd heel voorzichtig aan", adviseert Lieve Dams. "Zeg niet: 'Hé, jij besteelt mij!' Maar: 'Zou het kunnen dat je af en toe iets wegneemt?' en ga mee op zoek naar professionele hulp."

Een vrouw werd ooit bestolen door haar eigen man! Een slipje, nagellak, spullen die hij helemaal niet nodig had. Door camera's in huis te plaatsen, ontdekte de vrouw dat niet de poetshulp maar haar echtgenoot de boosdoener was! Het is geen motief om te kunnen scheiden want stelen van je man of vrouw is niet strafbaar.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet