Wat kunnen we doen om het aantal zelfdodingen te laten dalen?

8 december 2016
Organisaties voor zelfmoordpreventie werken te versnipperd. Dat zegt Jean-Louis Coppers, oprichter van vzw Tout bien - Okidoki. Hij wil met zijn organisatie suïcidale gedachten bespreekbaar maken, fondsen werven en ijveren voor een betere zelfmoordpreventie.

"Er bestaan al heel wat organisaties die zich inzetten voor zelfmoordpreventie en opvang maar die komen niet boven het maaiveld", zegt Jean-Louis Coppers.

De zoon van Jean-Louis pleegde vorig jaar zelfdoding.

"De hulpverlening werkt te versnipperd. Ik vind dat alle diensten hun werking moeten centraliseren, iets wat het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) trouwens ook van plan is", zegt Jean-Louis.

"Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat zelfdoding in Vlaanderen bespreekbaar wordt. Erover praten kan dikwijls al veel helpen."

"De tijd dringt: dagelijks zijn er bijna drie zelfdodingen en 28 pogingen tot zelfdoding. De Vlaamse suïcidecijfers zijn nog steeds torenhoog."

Hey hoe gaat het

Om zelfdoding beter bespreekbaar te maken organiseert Tout bien - Okidoki de campagne 'Hey hoe gaat het'. In de loop van het komende jaar worden allerlei acties rond bewustwording georganiseerd. Barabara Sarafian is meter van de actie.

Reageer

  • We slagen er in Vlaanderen niet in om het aantal zelfdodingen te doen dalen. Een te versnipperde hulpverlening en de angst om erover te praten zijn de grote boosdoeners. Welke initiatieven kunnen en moeten er genomen worden om de versnippering tegen te gaan? En om een grotere bewustwording te creëren?