Wat kunnen wij leren van het Koreaans onderwijs?

25 maart 2011

Met Koreaans bedoelen we Zuid-Koreaans. Om daar achter te komen maakt Vlaams Onderwijsminister Pascal Smet met een delegatie van de Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen een studiereis naar China en Zuid-Korea .

De Economische Raad van de Tsjechische regering heeft al concrete plannen om het onderwijs te hervormen, zodat de Tsjechische kinderen beter voorbereid zijn op de 'rivaliserende ambities' van Chinese of Zuid-Koreaanse koters.

Vorig jaar Dpubliceerde de OESO namelijk de PISA-test, een wereldwijde vergelijkende studie over de prestaties van vijftienjarige scholieren. Daar kwamen leerlingen uit Shanghai als beste uit, gevolgd door scholieren uit Singapore en Zuid-Korea.

Enfin, wij hebben ons laten vertellen dat in Zuid-Korea al jàren gedebateerd wordt over het op kennisreproductie gerichte onderwijs. Dat klasjes van 40 leerlingen daar geen uitzondering zijn, en schooldagen van 12 uur ook niet. Een flink deel van het gezinsbudget gaat daarenboven naar extra buitenschoolse opleiding.

Lees en beluister ook


Radio 1 Select