“Slapen en eten nemen een massief deel van onze tijd in beslag”

1 juli 2020
© Radio 1
Tijd beheerst alle aspecten van ons leven. Hoe gaan we om met tijd? En wat leert het ons? Ignace Glorieux geeft uitleg. Hij is socioloog aan de VUB en verkozen door de stad Tongeren tot minister van Tijd. Wie kan dat zeggen?

Waar spenderen we onze tijd aan?

1. De helft van onze tijd besteden we aan ons lichaam: we eten, drinken en verzorgen onszelf om in leven te blijven. Ook slaap is belangrijk. We brengen zelfs een derde van ons leven door in bed. “Slapen en eten nemen een massief deel van onze tijd in beslag”, aldus Ignace Glorieux.

2. Slechts een kwart van onze tijd gaat naar productieve zaken zoals het huishouden, werken en opvoeding.

Vooral mensen tussen de 22 en 25 jaar ondervinden op die manier vaak een grote druk. “Bij mensen uit die leeftijdscategorie wordt productiviteit samengebald.” Jongeren en ouderen hebben daar vaak een pak minder last van.

3. Persoonlijke mobiliteit neemt de laatste jaren toe. Vanaf ons twaalfde zijn we zelfs meer dan acht uur per week onderweg. Dat is een hele werkdag! Tot twintig jaar geleden waren mensen in om het even welke eeuw of cultuur een uur per dag onderweg.

Tegenwoordig bestaan er snellere verplaatsingsmogelijkheden en gaan mensen zich meer verplaatsen. Er is vooral een stijging in de mobiliteit van vrouwen. “Vroeger waren zij minder mobiel. Nu is dat ongeveer gelijk tussen mannen en vrouwen.”

Rolverdeling

Gender speelt een belangrijke rol in de manier waarop we onze tijd doorbrengen. Verschillen op vlak van tijdsbesteding tussen arm en rijk, jong en oud of hoog- en laagopgeleid zijn lang niet zo opvallend als tussen man en vrouw.

“Mannen besteden meer tijd aan betaald werk. Vrouwen houden zich meer bezig met het informele werk, zoals kinderverzorging en het huishouden.”

Hoe lang zal die traditionele rolverdeling nog blijven bestaan? De tijd zal het leren…

Lees ook