Wat maakt jou een goeie ondernemer?

20 februari 2019
Eind februari starten de opnames van het nieuwe programma “De zaak” (werktitel) met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing. Een uitzending over ondernemen: hoe begin je er aan, wat zijn mogelijke valkuilen, wat kan je leren uit een faillissement? Kortom, hoe word je een goede ondernemer?

Kamal Kharmach is niet enkel comedian en presentator, hij is ook docent bedrijfseconomie aan de KDG Hogeschool en zelf ondernemer in hart en nieren. De geknipte persoon om andere ondernemers bij te staan met raad en daad.

Soms is een goed idee om de stap samen met een zakenpartner te zetten. Isabel Coppens en Anke Deboeck waren beiden advocaat, en waagden zes jaar geleden samen de sprong om te gaan ondernemen. Ze stampten samen “Cîme” uit de grond”, een lijn van duurzame schoonheidsproducten. Hebben ze elk een duidelijk afgebakende rol, en is het soms niet lastig om te ondernemen samen met een vriendin of heeft dat net voordelen?

Is België een land van ondernemers? Wat typeert ons land op vlak van ondernemerschap? En hoe groot is de kloof nog tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke ondernemers? Vragen voor Hans Crijns van Vlerick businessschool Gent.

Van West-Vlamingen wordt gezegd dat ze bij uitstek ondernemersbloed in het lijf hebben. Feit of fabel? Een gesprek met Ludwig Verduyn, hoofdredacteur Actua TV.

Nick Decrock was 25 jaar lang “serial entrepeneur”. Maar besliste 3 maanden geleden om het ondernemerschap vaarwel te zeggen. Reporter Ward Bogaert peilt naar Decrocks “learnings” al die jaren, en ook naar het de reden om er toch mee te stoppen.

Soms moet je met je idee, je product gewoon op het goede moment op de juiste plek zijn. Vincent Byloo over voorbeelden als “Doritos”, “de valies op wieltjes”, “de Million Dollar Home Page”…

Radio 1 Select