Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

"Wat meer sporten en minder eten, zo makkelijk is het niet"

zo 28 jun. - 5:11

Theatermaker Dominique Van Malder schreef samen met Wannes Destoop de nieuwe reeks 'Albatros', een serie over obesitaspatiënten die op dieetkamp gaan in de Ardennen. Een idee dat deels uit zijn eigen ervaring met overgewicht ontstond.
Dominique in de studio

“Het is een complex verhaal geworden, in 8 delen, maar het was heerlijk om al mijn demonen te verspreiden over die personages”, vertelt Dominique Van Malder in 'Touché'.“We wouden er geen platte komedie van maken, maar eerder de kwetsbaarheid van het thema laten zien.”

Mag er gelachen worden met dikke mensen? Tuurlijk wel.

“Mag er gelachen worden met dikke mensen? Tuurlijk wel. Maar er moet ondertussen ook iets anders verteld worden. Met 'Albatros' proberen we dat ook. Het is heel grappig om een dikzak door een stoel te zien zakken. Maar er moet ook iets tegenover staan, je moet ook een verhaal te vertellen hebben over die mens.”

Je moet aan een medeacteur niet uitleggen hoe het is om u te schamen als je gaat zwemmen, of hoe het is als een sportleraar grappend op je buik petst.

“Het hielp wel dat ik als gezette acteur aan de cast kon vragen, ‘Zie je dit zitten?’. Want dik zijn speel je niet, dat ben je. We kunnen niet spelen dat we mager zijn, alleen in ons hoofd. De cast van 'Albatros' kent het thema dus heel goed. Je moet aan een medeacteur niet uitleggen hoe het is om u te schamen als je gaat zwemmen, of hoe het is als een sportleraar grappend op je buik petst.”

“Ik zal nooit vergeten dat ik in het lager rond de paasperiode meedeed aan een paasspel. Daar stond ik dan, met mijn dik lichaampje, verkleed als Jezus in een lendendoek, en op dat moment vond mijn leraar niets leuker dan even in mijn borsten te knijpen en ‘Jezus met obesitas’ te zeggen. Humor moet kunnen, maar dit was anders. Een flauwe mop die een kind van 11 jaar voor de hele klas voor schut zet, dat heeft niets met humor te maken.”

Genen, levensstijl en zoveel andere dingen

“De demonen die in mijn hoofd spoken hebben veel gezichten. Het is een combinatie van je genen, je levensstijl en zoveel andere dingen, maar mentaal speelt er ook iets.”

“Ik ben iemand die gulzig is, zowel op vlak van muziek en theater, maar ook op vlak van eten. Ik laat me er graag door troosten. Het is letterlijk iets stillen, een soort van onrust. De ene doet dat door te drinken, de andere door te veel te werken, anderen door te eten.”

Wij hadden niet veel geld, ook niet om gezond te eten.

“Ik kom uit een arbeidersgezin, wij hadden niet veel geld, ook niet om gezond te eten. In mijn kindertijd moest ik die troost ook zoeken. Ik had een fijne jeugd, maar miste soms warmte, die ik zocht in boeken, muziek, en ook in eten.”

“Mijn slaapkamer deelde ik met mijn broer, en mijn ouders. Het was er redelijk armoedig, er stond een kast in, die alles wat verdeelde. Mijn ouders moesten op jonge leeftijd gaan werken om hun familie te onderhouden en ze hebben nooit de kans gehad om zich te ontplooien.”

“Ik had een warme jeugd, mijn ouders hielden van mij, maar toch ontbrak er iets. Ze hadden niet de tools om bepaalde gesprekken te hebben, over gevoelens, over emoties. En ik ben er pas laat achter gekomen dat die jeugd van toen, mijn jeugd, iets minder warm was dan ik had gedacht. Toen ik zelf papa werd zag ik dat het anders kon.”

Ik was niet de populairste, maar wel de grappigste

“Ik was dus een arm dikkertje, en op school moest ik erop letten dat ik met iets anders opviel. Ik  maakte als eerste de mop dat ik dik was, zodat anderen het niet deden. En dat werkte. Ik ben nooit echt gepest geweest, want ik was mondig genoeg. Ik was niet de populairste, maar wel de grappigste.”

Humor mag, humor is tof. Maar als je zelfbeeld eronder begint te lijden zit je met een probleem.

“Dat zorgt er wel voor dat je jezelf constant zit te tackelen, en de leerkrachten deden daar uiteindelijk ook aan mee. Na een tijdje werd ik geconfronteerd met dat zelfbeeld, en besefte ik dat wanneer ik mezelf constant neerhaalde, mensen ook zo begonnen kijken naar mij. Humor mag, humor is tof. Maar als je zelfbeeld eronder begint te lijden zit je met een probleem.”

Gezondheid

De gezondheidsproblemen als gevolg van obesitas zijn behoorlijk. Diabetes, spijsverteringsproblemen, hart- en vaatziekten, bepaalde kankers, slaapapneu, artrose, gewrichtsproblemen, depressie,...

“Na de opnames heb ik mijn lichaam helemaal laten doorlichten, ben ik op zoek gegaan naar voedselallergieën en wat goed voor mij was, en ik ben 25 kilo verloren.”

“Ik voelde door gezond te eten, wat dat doet met je lichaam. Om de twee weken deed ik iets ongezonds, een Bicky Burger eten bijvoorbeeld, en ik kreeg een klop van de hamer. Je wordt zo moe.”

Wat meer sporten, en minder eten, zo makkelijk is het niet. Dan hadden we er geen serie over gemaakt.

“Maar wat meer sporten, en wat minder eten, zo makkelijk is het niet. Dan hadden we er geen serie over gemaakt. De ene zijn lichaam reageert anders op een dieet dan de andere. Dat is zo persoonlijk. Vanaf mijn 18de was ik op dieet, het bloemkooldieet, het crashdieet,... ik heb ze allemaal gedaan.”

“Uiteindelijk gaat gaat het om een klik in je hoofd, niet te veel vlees eten, gaan voor 80 procent groentjes op je bord, het is een beetje gezond nadenken.”

Beluister de volledige uitzending, in twee delen:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet