Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Wat met besmettingen op school? Sciensano somt de maatregelen voor komend schooljaar op

di 31 aug. - 7:24

Sciensano heeft net voor de start van het nieuwe schooljaar de coronaregels voor het onderwijs verfijnd. Het was al langer bekend dat de meeste scholieren geen mondmasker meer hoeven te dragen in de klas, nu is ook duidelijk hoe het met de regels rond testen en quarantaine is gesteld. "We moeten geen regels maken die verschillen tussen de school en de hobby’s", klinkt het.
School

Wat als er één besmetting is in de klas?

"Het is de bedoeling om zo gericht mogelijk te werken en niet onnodig kinderen en jongeren thuis te houden van school, want dat is niet goed voor hen", legt Dokter Laura Cornelissen van Sciensano uit in 'De Ochtend'. "Wat er gebeurt bij een besmetting hangt grotendeels af van leeftijd van de scholier."

Als er slechts één geval is in een crèche, kleuterklas of klas in de lagere school, gebeurt er weinig en worden de andere kinderen beschouwd als laag-risicocontact. "Andere kinderen worden wel verwittigd dat ze voorzichtig moeten zijn. Bijvoorbeeld door niet op bezoek te gaan bij oma of opa, maar ze moeten niet getest worden of in quarantaine. Ze mogen nog naar school gaan en hun hobby’s blijven uitoefenen."

Voor scholieren in het secundair onderwijs is dat anders. "Daar wordt door het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) gericht aan contactonderzoek gegaan wie een mogelijk hoog-risicocontact is", legt Cornelissen uit. "Bijvoorbeeld dichte vrienden of wie er naast in de klas zit. Die moeten in quarantaine en getest worden. Als ze gevaccineerd zijn, kunnen ze na één negatieve test uit quarantaine."

De versoepeling ligt in de lijn van de maatregelen die elders van kracht zijn. "We moeten geen regels maken die verschillen tussen de school en de hobby’s", legt de dokter uit. "Dat begrijpt niemand en heeft virologisch geen enkele zin."

Wat als er meerdere besmettingen zijn of een leerkracht/begeleider positief test?

Als er meer dan één besmetting is in een klas of als een leerkracht (of kinderverzorger) positief test, kan het toch nodig zijn om de volledige groep in quarantaine te plaatsen. Hier wordt geen onderscheid gemaakt met de leeftijd.

"In die gevallen heeft het CLB de opdracht om het risico in te schatten", zegt Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid aan persagentschap Belga. "Het CLB moet dan inschatten hoe groot het risico is dat die besmette persoon anderen kan besmetten en moet dan beslissen of de klas in quarantaine moet of niet."

Hoe zat het ook weer met die mondmaskers?

De mondmaskerplicht in het onderwijs was eerder al versoepeld. Leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar hoeven in geen geval nog het masker te dragen (red. ook jongere kinderen moeten dat niet). Als de coronasituatie lokaal niet goed is, kunnen de preventieadviseur of de lokale crisiscel wel anders beslissen.

In de middelbare klassen kunnen leerlingen het masker ook afzetten, maar dan specifiek wanneer ze tijdens de les neerzitten. In andere gevallen moet het mondmasker wel op, denk bijvoorbeeld tijdens verplaatsingen in de gangen of wanneer op de speelplaats geen afstand kan worden gehouden.

Voor leerkrachten is het -zowel in het lager als in het middelbaar- de bedoeling dat ze een mondmasker dragen wanneer ze rondlopen in de klas. Wanneer ze aan hun bureau zitten of vooraan aan het bord lesgeven, mag het masker uit. In de leraarskamer of andere verplaatsingen waar ze geen afstand kunnen houden, zetten leerkrachten hun mondmasker dan weer op.

In Brussel komen er zeker tot eind september geen versoepelingen, omdat de vaccinatiegraad daar nog te laag is. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat leerlingen en leerkrachten in het middelbaar daar nog steeds hun mondmasker zullen moeten opzetten, ook wanneer ze tijdens de les op hun plaats zitten.

Moeten we dan niet meer voorzichtig zijn op school?

"In september gaan we toch nog voorzichtig moeten zijn", legt Cornelissen uit. "Het laten vallen van de mondmaskerplicht is een tweesnijdend zwaard. Als er toch een geval was, waren dankzij het mondmasker minder mensen besmet of moesten er minder mensen in quarantaine dan nu het geval zal zijn."

Dat heeft te maken met de definitie van hoog-risicocontact: wie langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter afstand van iemand heeft gezeten zonder mondmasker.

Op de website van Sciensano kunt u de procedures in detail nalezen:

Beluister het gesprek met Laura Cornelissen van Sciensano in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet