Wat met de echtgenoot van de koningin?

13 mei 2011

In Nederland is er momenteel gedoe over de titel die prinses Máxima te beurt moet vallen als Willem-Alexander koning wordt. Volgens PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren is het niet meer van deze tijd dat de vrouw van de koning automatisch koningin wordt.

Ze vinden ook dat mannen en vrouwen gelijk behandeld moeten worden. Toen Beatrix koningin werd mocht prins Claus geen koning worden, en Máxima straks wel koningin. Maar de regeringspartijen VVD en CDA en de christelijke partijen ChristenUnie en SGP houden vast aan de traditie dat de vrouw van de koning koningin is. Ook D66-leider Alexander Pechtold wil daar niet moeilijk over doen. ''Een koning heeft een koningin, anders begrijpt mijn dochter het niet meer''.

Wij gaan er voetstoots vanuit dat prinses Mathilde automatisch koningin wordt als Philip de troon bestijgt. Zoals dat destijds met prinses Paola en prinses Fabiola gebeurde. Fabiola is trouwens nog altijd koningin. Maar is dat wel zo?

En wat als prinses Astrid (momenteel 6de in de ranglijst voor de troonopvolging) haar vader zou opvolgen? Wordt Lorenz dan koning? Zie ook de toekomstige gemaal van prinses Elisabeth (foto) - thans tweede in lijn voor de troonopvolging.

Lees en beluister ook


Radio 1 Select