Wat met vrouwenrechten na Trump?

21 januari 2017
The Rise of the Woman is The Rise of the Nation, met die slogan vindt zaterdag een grote vrouwenmars plaats in Washington en in veel andere Amerikaanse steden. En vrijdagavond was er ook een in Brussel. Lisa De Bode is freelance journaliste en woont en werkt in New York. Voor Al Jazeera America deed ze 3 jaar verslag over ongelijkheid en gezondheid.

Ook Amnesty International liep mee in Brussel. "Wij wachten af welke beleidsmaatregelen er zullen komen in de VS, maar we blijven waakzaam".

De vrouwenmars is de grootste actie tegen de inhuldiging van een president ooit, zegt Lisa De Bode. "Er worden meer dan 200.000 mensen verwachten in DC zelf". En in totaal meer dan 2 miljoen in verschillende staten in Amerika , en in de wereld."

"Het is zeker een anti-Trump mars. Trump heeft zich heel laatdunkend uitgelaten over vrouwen, maar ook al acties ondernomen om het veel moeilijker te maken voor vrouwen. Er staat heel wat geld op het spel met name voor de gezondheid voor vrouwen. Vrijdagavond heeft hij al gezegd dat Obamacare niet meer in zijn geheel wordt toegepast."

"Maar zelfs al ben je verzekerd daar, dan ben je nog afhankelijk van andere bronnen, bv Planned Parenthood, een organisatie die instaat voor reproductieve zorg. 1 op de 5 vrouwen maakt daar gebruik van voor voorbehoedsmiddelen, zwangerschapsbegeleiding , abortus. Er staat een half miljard dollar op het spel van het federale overheidbudget voor die organisatie, dat is de helft van hun budget."

"Ook wat betreft de federale steun voor dakloze en kansarme vrouwen, is er de violence against women act. Ook daar is gezegd dat die de deur uit zou gaan. New York kent in de armste buurten een vrij hoog babysterftecijfer. Dat is sterk afhankelijk van dergelijke budgetten, die nu geschrapt dreigen te worden."

 

Maar wat hierna?

 

"Sinds de verkiezing van Trump zijn mensen bezig met wat hierna moet gebeuren. Het is de eerste keer dat mensen en masse naar buiten komen, om te tonen dat ze solidair zijn met alle vrouwen, mannen, transgenders,.. Van daaruit is men bezig lokale acties op te zetten om klaar te zijn de komende jaren. Mensen worden getraind wat ze moeten doen als iemand lastig gevallen wordt omwille van zijn of haar religie, gender, enz."