Wat moet er op de erfgoedlijst van de Unesco?

4 december 2018
Vorige donderdag werd het muziekgenre “reggae” toegevoegd aan de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. Er waren heel wat enthousiaste reacties maar ook gefronste wenkbrauwen.

Zanger-muzikant Bent Van Looy is niet bepaald fan van het muziekgenre reggae. Nochtans heeft Bob Marley wereldwijd ontelbare fans?

Wanneer komt immaterieel erfgoed in aanmerking om het tot die fameuze UNESCO-lijst te schoppen? Hoe goed is Belgisch erfgoed vertegenwoordigd? We vragen het aan erfgoedexpert Marc Jacobs, directeur van Faro, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.

Vincent Byloo trof op die UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed enkele intrigerende gewoontes en gebruiken aan.

Als reggae opgenomen is in die UNESCO-lijst met immaterieel erfgoed, zou de typisch Belgische new beat dan ook geen plaatsje verdienen op die lijst? Journalist Wim Swinnen zag het genre groot worden en hoort en ziet er tot vandaag de invloed van.

Vlaams erfgoed zijn ze al, de Koninklijke Steltenlopers van Merchtem. Maar op de erkenning van Unesco is het nog wachten. Reporter Ward Bogaert ging langs in het clublokaal van de steltenlopers bij voorzitter Roger Daelemans, waaghals Ricardo Pieters en schepen van cultuur David De Valck.