Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Wat moet je doen bij een nucleaire ramp?

vr 9 mrt. - 11:23

De federale regering lanceerde eerder deze week een nieuwe informatiecampagne over nucleaire risico's. Experts en overheden benadrukken dat de kans dat er in ons land een nucleaire ramp plaatsvindt zeer klein is. Maar hoe klein? En wat moet je dan als het wel misloopt? Daar zocht Hautekiet in Mol een antwoord op.
Jan Hautekiet in Mol

Waarom wordt nu een nieuwe campagne gelanceerd? Moeten we een nucleaire ramp vrezen? "Het is belangrijk dat de overheid zich voorbereidt op een risicosituatie", duidt Yves Stevens van het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken.

"De overheid doet er alles aan om het nucleair risico zo klein mogelijk te houden, maar het verdwijnt nooit helemaal. De overheid en de burgers moeten zich goed voorbereiden op een mogelijk ongeluk."

BeAlert

"De focus ligt op het afhalen van jodiumtabletten, maar we geven ook mee hoe men zich nog kan voorbereiden, zoals zich inschrjiven op alarmeringssysteem BeAlert om tijdig te worden geinformeerd."

Verder worden in het hele landen informatiesessies georganiseerd waarin burgers vragen kunnen voorleggen aan experts. 

Maar het nucleaire risico in ons land is niet toegenomen, benadrukt Simon Coenen, expert veiligheid bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. "Het nucleair noodplan kreeg een update, vandaar dat we nu een nieuwe campagne starten."

Maakt het bij een nucleaire ramp uit of je 5 of 50 kilometer van een centrale woont?

Afstand speelt grote rol, bevestigt Coenen. "Naarmate een wolk verspreidt, verdunt die. Hoe verder de afstand, hoe minder je bloodgesteld wordt aan radioactiviteit."

Dus is het dan niet beter om zo snel mogelijk weg te rijden? "Nee, het is beter om te schuilen en te luisteren naar media en instructies af te wachten. Bij de nood aan een evacuatie, zal communicatie volgen." 

"Weet dat als je schuilt, je dat voor enkele uren tot een dag doet", voegt dokter Louis Van Bladel, medisch expert bij FANC) eraan toe. "Kies dus voor een comfortabele plek, zoals de living, waar je media kan volgen, drinken, jodiumtabletten én een toilet hebt."

(Lees verder onder de foto's)

Jodiumtabletten

Opmerkelijk: jodiumtabletten hebben geen vervaldatum, maar een productiedatum. "Ze zijn de uitzondering op de regel", zegt Van Bladel. "Ze zijn erg lang houdbaar. Ik heb in mijn bureau nog jodiumtabletten uit de jaren tachtig liggen, en die zijn nog altijd ok. Zolang de binnenverpakking intact is, blijft het goed."

Jodiumtabletten zijn vooral belangrijk voor zwangere vrouwen en kleine kinderen. Boven de 40 jaar is het risico op schildklierkanker zeer klein

De kleine doosjes jodiumtabletten, die in het verleden al werden verspreid, hoeven dus niet vervangen te worden.

Maar merkt luisteraar Ivo op: "Mijn apotheek gaf me geen jodiumtabletten mee. Hij zei dat het voor personen ouder dan 40 afgeraden werd."

Klopt, weet Van Bladel. "Jodiumtabletten zijn vooral belangrijk voor zwangere vrouwen en kleine kinderen. Boven de 40 jaar is het risico op schildklierkanker zeer klein. Vanaf een zekere leeftijd gaat keert de balans aan voor- en nadelen om. Tenzij het gaat om een zeer hoge blootstelling."

Kort samengevat:

Lees alles over de nucleaire veiligheid in ons land en over de campagne over de nucleaire risico's op www.nucleairrisico.be.

Herbeluister de uitzending in het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet