Wat mogen we nog eten?

22 september 2016
Te vet of niet te vet? Is melk nu gezond of niet? Wel of geen brood? Het lijkt wel of we overspoeld worden met tegenstrijdige eetadviezen. De Hoge Gezondheidsraad komt vandaag met nieuwe aanbevelingen. Journalist Dieter De Cleene van Eos heeft de adviezen doorgenomen.

"Zo nieuw zijn die adviezen niet", zegt De Cleene, "maar de Hoge Gezondheidsraad wil wel ingaan tegen een aantal hypes. Een voorbeeld: omdat voedingssupplementen almaar populairder worden, zegt de Gezondheidsraad voortaan ook hoeveel je maximaal mag innemen van bepaalde vitaminen, mineralen,... Want 'baat het niet dan schaadt het niet' is hier niet altijd van toepassing. "

De Cleene begrijpt dat al die tegenstrijdige informatie over eten frustrerend kan zijn. "Het is typisch voor wetenschap en nog typischer voor voedingswetenschap dat studies elkaar vaak tegenspreken. Veel voedselgoeroes profiteren ervan om net datgene er eruit te pikken wat in hun kraam past en goed verkoopt. Wat de wetenschappers van de Hoge Gezondheidsraad nu gedaan hebben, is het totale plaatje bekijken. Wat leren we als we alle studies over één bepaald onderwerp (bijvoorbeeld verzadigde vetten) samenleggen." 

De aanbevelingen vormen nu nog een dik dossier dat in eerste plaats bedoeld is voor diëtisten en voedingsexperts. Op concrete adviezen is het nog even wachten. Toch staan er op de website van de Hoge Gezondheidsraad al enkele richtlijnen. 

  • Vermijd vetten, of varieer in vetsoorten
  • Kies complexe koolhydraten en vezels in plaats van 'vrije suikers'
  • Haal je calcium uit voeding en niet uit supplementen
  • Blijf zuinig met zout

 

Radio 1 Select