"Wat in Nice is gebeurd, kan tijdens Gentse Feesten niet gebeuren"

15 juli 2016
De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) probeert de Gentse Feestengangers gerust te stellen. "Wat gisterenavond in Nice is gebeurd, kan hier niet gebeuren", zegt hij na een nieuw veiligheidsoverleg. "We leggen al dagen betonblokken op de invalswegen. Geen enkel voertuig raakt de stad in zonder controle."

De dodelijke aanslag in Nice gisterenavond doet vragen rijzen over de veiligheid van grote evenementen waar veel mensen op afkomen. Zo gaan vanavond de Gentse Feesten van start, goed voor meer dan een miljoen bezoekers verspreid over tien dagen.

Voorzorgen genomen

De organisatoren en de stad Gent zaten deze voormiddag opnieuw samen met de veiligheidsdiensten en het OCAD (het orgaan dat de dreiging analyseert). Er waren al heel veel veiligheidsmaatregelen genomen, maar nu werd alles nog eens extra bekeken.

 

"We hebben maanden geleden al rekening gehouden met terreurniveau drie", zegt burgemeester Termont achteraf. "Wat in Nice is gebeurd, kan hier niet gebeuren. Zo zijn we al dagen bezig met betonblokken te leggen op de invalswegen in Gent. Niemand kan de stad inrijden vooraleer ze gecontroleerd worden. Ook de toegang tot de waterwegen is beveiligd. We zijn op alles voorzien."

 

"Blijf niet weg"

De burgemeester vraagt aan de bezoekers om niet weg te blijven. "Schrik is een bijzonder slechte raadgever, laat ons leven niet anders organiseren na gisteren. Anderzijds is onvoorzichtigheid ook een slechte raadgever. Ik vraag aan iedereen om waakzaam te zijn, goed rond te kijken en het te melden als ze iets verdachts zien."

 

De stad besliste eerder ook om geen lockers aan te bieden voor de bezoekers van de Gentse Feesten. De bezoekers worden gevraagd om geen rugzakken mee te brengen naar het evenement. "Als ze dat wel doen, moeten ze er rekening mee houden dat ze extra gecontroleerd kunnen worden."

 

De burgemeester benadrukt voorts nog dat er extra versterking is voor de politie.

 

Radio 1 Select