Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Wat nu, Amerika? Stemmen blijven tellen met het mes tussen de tanden? Of een juridisch steekspel starten?

wo 4 nov. - 1:26

Quo vadis Amerika? (Waarheen gaat gij Amerika?): dat is de grote vraag nu president Donald Trump zichzelf tot winnaar heeft uitgeroepen, hoewel nog miljoenen (post)stemmen moeten worden geteld in cruciale staten en hij (net als zijn uitdager Joe Biden) nog geen meerderheid in het kiescollege heeft veroverd. Het antwoord zijn mogelijk rechtszaken. Meervoud.
Josh Jonson via Unsplash

Hij heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen, als het toch nog anders zou uitdraaien zal dat door fraude zijn, het tellen van de overige (post)stemmen moet onmiddellijk ophouden en hij is bereid naar het Hooggerechtshof te trekken om zijn gelijk te halen: dat is in een notendop het standpunt van zittend president Donald Trump aan het einde van een lange verkiezingsdag in de VS.

Nochtans heeft Trump op dit moment nog geen meerderheid van 270 kiesmannen in het kiescollege veroverd (zijn uitdager Joe Biden evenmin), is het in verschillende cruciale staten nog altijd wachten op een definitief resultaat en bestaan geen aanwijzingen dat de miljoenen ongetelde (post)stemmen illegaal of ongeldig zouden zijn. Zo stelt de wet in swingstaat Pennsylvania dat stemmen per post tot 3 dagen na de verkiezingsdag meetellen, zolang ze op 3 november ten laatste zijn afgestempeld.

Het is dus op zijn minst voorbarig dat Trump zichzelf nu al tot winnaar uitroept, ook al is het perfect mogelijk dat hij de meerderheid van 270 kiesmannen uiteindelijk binnenhaalt (net zoals dat ook voor Biden nog perfect mogelijk is).

Wat staat de VS en bij uitbreiding de hele wereld die toekijkt te wachten? Dat is koffiedik kijken. Echter: als Trump doet waarmee hij dreigt, dan zullen rechtszaken volgen. Dat kan in principe al de komende uren want er bestaan spoedprocedures.

Beroepsprocedure

Hoewel Trump het Hooggerechtshof vermeldde, zal dat wellicht pas de eindhalte zijn van zo'n juridische veldslag. Die zal normaal lokaal starten, met rechtszaken die de de gang of de uitslag van de verkiezingen in county's of op het niveau van staten betwisten. Het zijn dan lagere rechters die een oordeel vellen waarna een beroepsprocedure losbarst die uiteindelijk tot het Hooggerechtshof kan leiden.

Hoe lang deze juridische strijd zal duren, is niet duidelijk. Het kan dagen tot zelfs weken zijn. Hoe de verschillende rechters zullen oordelen is nog moeilijker te voorspellen, laat staan welk standpunt het Hooggerechtshof uiteindelijk zou innemen. Ter info: dat telt 6 conservatieve leden (van wie Trump er de voorbije jaren 3 heeft benoemd) en 3 progressieve leden.

Voor alle duidelijkheid: zolang niemand een rechtszaak begint, gaat het tellen van de stemmen gewoon door.

2000

Dit alles roept herinneringen op aan de presidentsverkiezingen van 2000 toen het resultaat van de staat Florida beslissend bleek en Al Gore en George Bush een juridische strijd uitvochten over wie zich de winnaar en de nieuwe president mocht noemen, een strijd die Bush uiteindelijk zou winnen... na een finaal oordeel van het Hooggerechtshof.

Alleen gaat het nu niet over Florida (die staat heeft Trump sowieso gewonnen) of één staat, maar mogelijk over meerdere staten waar Trump misschien tellingen wil stoppen of het resultaat wil betwisten. In elk geval is het op dit moment nog wachten op een winnaar in onder meer Nevada, Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia en North-Carolina.

Conclusie

Zowel voor Trump als Biden is het nog mogelijk om een meerderheid van 270 kiesmannen in het kiescollege te behalen. Wanneer dat gebeurt, dan valt het te verwachten dat Trump rechtszaken start indien hij verliest. Dan zit het spel op de wagen want Biden heeft al laten weten dat zijn advocaten klaar zijn voor de strijd.

Hoe lang een juridische veldslag zal duren, valt niet te voorspellen. In welk scenario die zal uitmonden, al helemaal niet. Collega en VS-specialist Bert De Vroey schetste eerder al enkele hypothetische scenario's die zich de komende weken en maanden kunnen ontvouwen indien een algemeen aanvaarde winnaar uitblijft, gaande van rivaliserende groepen kiesmannen tot een beslissende rol voor vicepresident Mike Pence of voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. 

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet