Wat is passie?

21 september 2018
Passie gevraagd (in de vacature voor die nieuwe job), passie beloofd (op tinder), passie gevolgd (bij je hobby). Wat is passie eigenlijk? Wat is het verschil met talent of een roeping? Moeten we er allemaal naar streven van onze passie ons beroep te maken? Of is dat romantische kwatsch? En wat als je geen echte passie hebt, is dat wel normaal?

Op de redactiebrainstorm zochten we de meest gepassioneerde mens in Vlaanderen. Jan Hoet zaliger, die was pas gepassioneerd! Maar in pianist Marc Erkens (opleidingshoofd aan Lemmensinstituut Leuven) vond reporter Ward Bogaert een waardig alternatief! Hij nam plaats naast Erkens op de pianostoel en serveert je één brok onversneden passie.

Maarten van Steenkiste is ontwikkelingspsycholoog aan de UGent en doet onderzoek naar intrinsieke versus extrinsieke motivatie. Wanneer is iets echt een passie? Wanneer wordt passie obsessie? Kunnen we maar beter allemaal een passie hebben?

Elise Hermans heeft geen passie en zit daar mee. Veel hobby’s versleten, maar nooit gevonden wat echt helemaal “haar ding” was zoals dat dan heet. Hoe ze zich daar met veel moeite toch bij neerlegde.

Soms ontdek je nog op latere leeftijd een onvermoede passie. Dat overkwam Jef Stevens. Eerst was hij pater-novice, griffier en diaken. Op zijn zeventigste ontpopte hij zich nog tot professioneel danser!

Redacteur Herwig Verhovert lijst even netjes op welke historische figuren beter hun passie hadden gevolgd, dan was de wereld een betere plek geweest.