Wat is Plumpy'Nut?

23 november 2018
Je zou het op het eerste gezicht niet denken, maar de inhoud van deze wikkel heeft al miljoenen kinderen gered. Dit is geen gewone pindakaas. Dit is Plumpy’Nut, therapeutische voeding die klaar is voor gebruik. Het is een pindapasta met een hoge energiewaarde, met suiker, plantaardige olie en magere melkpoeder. De pasta is verrijkt met vitamines en mineralen.

Plumpy’Nut wordt gebruikt om ernstige, acute ondervoeding bij jonge kinderen te behandelen. Met niet meer dan drie zakjes Plumpy’Nut per dag gedurende zes tot acht weken, kan je het leven van een kind redden. In tijden van hongersnood, droogte of overstromingen is Plumpy’Nut een echte redder in nood.

Plumpy’Nut heeft de behandeling van ernstige, acute ondervoeding – een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd voor kinderen onder de vijf – drastisch veranderd.

Het is gemakkelijk te gebruiken, te transporteren en te bewaren. Je hoeft het ook niet op te warmen of te mengen met water, een schaars goed in tijden van droogte. Bovendien is Plumpy’Nut niet duur: met 37€ geef je een kind een maand lang 3 zakjes Plumpy’Nut per dag en red je het van de honger.

Maar misschien is het allerbeste aan Plumpy’Nut wel dat kinderen thuis kunnen behandeld worden door hun ouders, in plaats van in het ziekenhuis. En met de steun van UNICEF worden lokale gezondheidswerkers opgeleid om symptomen van ernstige, acute ondervoeding bij kinderen te identificeren.

UNICEF is de grootste afnemer van Plumpy’Nut. Hiermee voorzien ze in 80% van de noodvoorraden ter wereld en behandelen we samen met onze partners jaarlijks miljoenen kinderen die aan ernstige, acute ondervoeding lijden.

Lees meer op unicef.be