Wat raakt Anne De Paepe?

26 juni 2016
Anne De Paepe
Rector Anne De Paepe staat sinds 2013 aan het hoofd van de Gentse universiteit en is daarmee de eerste vrouwelijke rector van de UGent.

Volgend jaar viert de universiteit zijn 200ste verjaardag. Onlangs bracht Anne het boek 'durf denken, durf dromen' uit met daarin haar visie op de toekomst van de universiteit. 

In de laatste Touché van het seizoen blikte ze terug op het voorbije academiejaar, maar ze keek ook vooruit naar de toekomst.

Parijs is een stad waar ze erg van houdt. De gebouwen, de sfeer en de cultuur spreken haar erg aan. Ze is daar ook eerder geneigd om naar kleinere musea the gaan. Jeux de Paume in Parijs is er zo eentje. In New York is The Frick Collection, zo'n kleinere collectie die erg inspirerend is voor haar.
 

Anne De Paepe is als sinds kind een fervent lezer en ze heeft een voorliefde voor biografieën. Op 12-jarige leeftijd kreeg ze een biografie van Napoleon cadeau dat ging over de mens achter Napoleon. Ze leert veel uit de persoonlijke verhalen van grote figuren.

 

Ze is een natuurliefhebber en kan dan ook erg genieten van natuurdocumentaires.

Naast Rain Man is Out of Africa één van haar favoriete films.

Haar dochter is het mooiste cadeau dat het leven haar gegeven heeft. Bij haar geboorte had ze een congenitale heupluxatie, een afwijking aan haar heup. Het was een levensles voor Anne om te zien hoe weinig omkadering er soms nog is bij zeldzame ziektes.

Muziek in de uitzending:

Het Angelakoor van Mechelen olv Madeleine Jacobs - Gaudeamus igitur
Tori Amos - Jackie’s strength
London Symphony Orchestra met Ivo Pogorelich (piano) olv Claude Abbado - Concerto voor piano en orkest nr 1in bes klein, op. 23 (Tsjaikovski)
Yves Montand - Les grand boulevards
London Symphony Orchestra - Out of Africa (soundtrack - main theme)
Frank Sinatra - Strangers in the night
Richard Beymer and the Johnny Green Orchestra - Maria (West Side Story)
Orchestre nationale du capitole de Toulouse - Au fond du temple saint (De Parelvissers - Bizet)
John Lennon - Imagine

Foto © Hilde Christiaens, UGent