Wat raakt Assita Kanko?

31 januari 2016
Vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko was te gast in Touché op zondag 31 januari. Haar boodschap is duidelijk: vrouwen worden nog altijd onvoldoende naar waarde geschat. Wat is haar favoriete boek en naar wie kijkt ze op? Dit zijn de keuzes van Assita Kanko.

In haar recentste boek De tweede helft. Tijd voor een nieuw feminisme verzamelt Assita Kanko getuigenissen van meisjes en vrouwen uit de hele wereld. Ze verwijst in dat boek ook heel uitdrukkelijk naar Eleonor Roosevelt. In 1948 gaf ze een speech voor de United Nations, toen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens geratificeerd werden. Haar eerste boek heet Parce que tu es une fille. Histoire d’une vie excisée.

Assita Kanko heeft veel te danken aan vrouwen als Waris Dirie en Ayaan Hirsi Ali, wiens boeken haar wereld veranderd hebben al van toen ze nog jonger was.

Ze kijkt ook op naar Shirin Musa, de Pakistaans-Nederlandse die Femmes for Freedom, tegen gevangenschap in het huwelijk, oprichtte.

Haar favoriete boek is de klassieker For whom the bell tolls van Ernest Hemingway en haar favoriete film is El secreto de sus ojos.

Als tiener was Assita bevriend met Norbert Zongo, de journalist en uitgever uit Burkina Faso die later vermoord werd, omdat zijn onderzoeksjournalistiek te ver ging volgens de Burkinese leider Compaoré. Over zijn leven werd een documentaire gemaakt: Bory Bana, le destin fatal de Norbert Zongo. Er bestaat in Burkina Faso een Norbert Zongo Prize of Investigative Journalism.

Ook in België wordt er strijd gevoerd tegen vrouwenbesnijdenis door de organisatie GAMS Belgium. Op 6 februari is er de internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking.

Muziek in de uitzending:

Helen Reddy - I am woman
Bono, Joe Strummer, Dave Stewart and Nelson Mandela - Four double six six four, that’s my number
Alpha Blondy - Les imbéciles + fragment van Alpha Blondy - Journalistes en danger
Emiliana Torrini - Sunnyroad
Bulgarian Symphony Orchestra - In the cage (uit soundtrack van “El secreto de sus ojos”)
Gloria Gaynor - I will survive
Floby - Gama gama to go (op dit moment grote hit in Burkina Faso)
Jean-Jacques Goldman - Là-bas
David Bowie - Heroes
Céline Dion - Because You Loved Me

Herbeluister de uitzending:

 Foto © Johan Jacobs