Schrijver Bas Heijne krijgt op 18 mei de P.C. Hooft-prijs 2017 voor zijn beschouwend proza in het Literatuurmuseum in Den Haag.
Hij schrijft al 16 jaar een column voor NRC Handelsblad. Je vindt hem elke zaterdag op pagina 2.
Zijn recentste essays zijn ‘Staat van Nederland’ (Prometheus) en ‘Onbehagen’(Ambo/Anthos).
Hij werkt aan een essay over Mandela, Martin Luther King en Ghandi. ‘De Wereldverbeteraars - De erfenis van Gandhi, King en Mandela’ (Prometheus) ligt in september bij de boekhandel.
Hij schrijft met een koptelefoon op en knoertharde muziek in zijn oren. Dat mag disco of Rihanna zijn!
Heijne studeerde Engels en vertaalde werk van Evelyn Waugh, E.M. Forster en ‘Heart of darkness’ van Joseph Conrad. Dat boek uit 1902 veranderde het denken van Heijne. ‘Hart der duisternis’ haalt het slechtste in de mens naar boven en laat zien waarom een mens zichzelf nooit kan vertrouwen.
Louis Couperus (1863-1923) is ‘zijn imaginary friend’ in zijn boek ‘Angst en Schoonheid’ dat gewijd is aan de Haagse schrijver. Couperus heeft Heijne meer over zichzelf geleerd dan welke denker ook. ‘Schat het leven niet te hoog’ is een wijze les in zelfrelativering. Er bestaat één bewegend beeld van Couperus dat hij tot in detail heeft bestudeerd.
Een ander groot voorbeeld is de Amerikaanse auteur Gore Vidal (1925-2012). Vooral bekend door zijn boek "The city and the pillar" (1948), dat veel ophef maakte door de homoseksuele thematiek. Vidal was ook politiek activist.
En schrijver Frans Kellendonk, één van de eerste bekende Aids-slachtoffers in Nederland.
Ook een bezoek aan Hugh Hefner in de Playboy Mansion maakte grote indruk.
‘Gezicht op Delft’ van schilder Johannes Vermeer is zijn favoriete kunstwerk. Het laat zien dat transcendentie in de wereld zelf mogelijk is. Je kan het bewonderen in het Mauritshuis in Den Haag.
American Beauty, het regiedebuut van Sam Mendes uit 1999 met Kevin Spacey is een absolute topfilm! Alleen door je blik te veranderen kan je leven veranderen. Die boodschap zindert na.