Wat raakt Daniel Demoustier?

17 maart 2019
Reportagemaker Daniel Demoustier is een man van vele oorlogen. En niets of niemand krijgt hem kapot.

Niet de intense dagen als reporter-cameraman aan de frontlinie van tal van conflictgebieden: hij werd beschoten in Irak, omsingeld door de Taliban, bedreigd door een Servische militie. NTGent-regisseur Milo Rau doet niet toevallig beroep op Demoustiers ervaringen voor het nieuwe toneelstuk Orestes in Mosul. Ze willen het stuk de Oresteia van Aeschylus ook echt opvoeren in Mosul. 

Maar ook de lymfeklierkanker met uitzaaiingen die hem in 2017 trof, kreeg Demoustier er niet onder. ‘Heb al ergere katers meegemaakt’, postte hij bij een foto van zijn kaal hoofd op Facebook.
Om de pijn van zijn ziekte te verdrijven, zocht hij zijn toevlucht in medicinale cannabisolie. Met succes. En daarbij is hij niet alleen. Over het gebruik van medicinale cannabis en de consequenties daarvan, maakte hij een Pano-reportage.

Hij was een tijd tourmanager van The Neon Judgement. In zijn studentenjaren werd hij fel aangetrokken door New Wave-muziek. "Het was de tijd van No Future, we zagen de toekomst niet positief in." Op zaterdag gaat hij zeker naar Pukkelpop, om het optreden van de Weense muzikant Sohn te checken. 

Hij werkte dit jaar samen met auteur Jeroen Olyslaegers, writer in residence in het Mayer van den Bergh-museum. Het was het Pieter Bruegel-schilderij De Dulle Griet dan hen samenbracht: Daniel maakt een filmpje waarin Jeroen De Dulle Griet volgt naar de belangrijke Bruegel-expo in Wenen. 

De beste film die hij onlangs zag, was Climax van Gaspar Noé. Een horrorfilm over de danswereld... met drugs. 

Hij ging naar Congo om er een film te maken voor Rainforest Foundation, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van het regenwoud.

Hij is goed bevriend met de klassieke zangeres Elise Caluwaerts. Ook de muzikant Daan is een vriend. 

Zijn moeder was danseres, en zijn eigen drie kinderen dansen ook. Zijn eigen liefde voor hedendaagse dans begon toen hij het werk van Anne Teresa De Keersmaeker ging filmen. 

Muziek in de uitzending 

  • Doe Maar - Nederwiet
  • The Acid - Basic instinct 
  • The Honeymoon Killers - Histoire à suivre 
  • Sohn - Dead wrong 
  • Gary Numan - Trois gymnopédies (uit de film 'Climax)
  • Mulatu Astatke - Yekermo sew 
  • Baloji - Peau de chagrin
  • Elise Caluwaerts - Die Nacht (Richard Strauss) 
  • Dead Man Ray - Out 
  • Nu - Man o to (mixed by Acid Pauli)

Herbeluister de uitzending (deel één en twee) 

Touché heeft ook een afspeellijst op Spotify: abonneer je, of beluister hieronder