Wat raakt Darya Safai?

23 januari 2018
Darya Safai is een Iraanse feministe en mensenrechtenactiviste. Ze ontvluchtte Iran in 1999 na bloedige studentenprotesten tegen het regime van de ayatollahs.

In Iran moest ze een hoofddoek dragen, fietsen en zingen waren verboden. In België werkt ze nu als tandartse. Maar ze blijft zich inzetten voor vrouwenrechten. Vorige week maakte ze bekend dat ze in de politiek stapt. N-VA wordt haar partij. 

Het levensverhaal van Darya Safai kan je lezen in Lopen tegen de wind

Ze richtte in 2013 een Facebook pagina op Let Iranian Women enter their stadiums. Iran is enige land ter wereld waar vrouwen niet naar een sportstadion mogen. Op de Spelen in Rio haalde ze daarmee het wereldnieuws.

Voor Darya Safai is de Perzische dichter/schrijver Ferdowsi heel inspirerend. Hij leefde in de 10de eeuw en schreef ‘Het boek der koningen’, een epos over de geschiedenis van het oude Perzische Rijk in dichtvorm.

Voor haar is de Iraanse film A Separation (2011) zeer herkenbaar. Een jong koppel wil een mooie toekomst voor hun dochter in het buitenland maar moet daarvoor de demente grootvader achterlaten.

Het Iraanse cultuurfestival Fadjr dat nu loopt en waar Valentijn Dhaenens zijn 'Bigmouth' speelt vindt ze zeer schizofreen en misleidend.

In ons land is er in maart 'Welcome to Iran' in Bozar en 'Nowruz' in Nona.

Het nieuws over de ter dood veroordeelde VUB-professor Ahmadreza Djalali volgt ze op de voet. Hier vind je de petitie van Amnesty International.

 
Muziek in uitzending

Pharell Williams - Happy
Dire Straits - Your Latest Trick
Marco Borsato - De meeste dromen zijn bedrog
Nigel Kennedy - De 4 jaargetijden van Vivaldi/Primavera
Sattar Oraki - Soundtrack van de film A Separation
Chris de Burgh - Borderline
Esmé Bos - Ha Llovido
Vigen - Dele divane
Mansour - Ghararemoon yadet nareh
Arsenal - Amplify