Wat raakt Esther Perel?

15 februari 2018
Esther Perel
Esther Perel is een Belgisch-Amerikaanse psycho-therapeute die kantoor houdt in New York City. De afgelopen tien jaar reisde ze de wereld rond en interviewde honderden koppels die te maken kregen met ontrouw in hun relatie. Op zondag 18 februari was ze te gast in Touché bij Friedl' Lesage.

Esther Perel is een Belgisch-Amerikaanse psycho-therapeute die kantoor houdt in New York City. De afgelopen tien jaar reisde ze de wereld rond en interviewde honderden koppels die te maken kregen met ontrouw in hun relatie.

Haar eerste boek Erotische Intelligentie verscheen in 2007.

In haar nieuwste boek Liefde in Verhouding onderzoekt ze het conflict in relaties tussen de zoektocht naar zekerheid en avontuur.

Haar TEDTalk Rethinking Infedelity  over een andere kijk op ontrouw werd meer dan 20 miljoen keer bekeken.

SInds 2017 maakt ze ook de razend populaire podcast Where should we begin . Daarin analyseert ze koppels en hun relatieproblemen. Ze geeft ook digitale workshops voor koppels met relatieproblemen. .

Het boek dat haar leven heeft bepaald is De zin van het bestaan (uitgeverij Acco) van de Oostenrijkse neuroloog, psychiater en holocaust-overlever Viktor Frankl. Ook haar ouders overleefden tientallen kampen. Na de oorlog ontvluchtten ze Polen en kwamen in ons land terecht. Ze bouwden een leven op in Leuven om zich daarna in de Abdijstraat in Antwerpen te vestigen waar ze een kledingzaak hadden. 

Ze heeft een lijst van 150 films over overspel. In haar top drie staat 'Love Actually' (2003) met Emma Thompson waarin de muziek van Joni Mitchell een belangrijke rol speelt.

Esther Perel was erg onder de indruk van het nummer 1-800-273-8255 van Logic dat genomineerd werd voor de Grammy's. Daaruit blijkt hoeveel millenials worstelen met zelfmoordgedachten. Heb je vragen over zelfdoding? Dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Muziek in de uitzending :

  • Dolly Parton - Jolene
  • Jacques brel -Ne Me Quitte Pas
  • Logic - 1 800-273-8255
  • Joni Mitchell-: Both Sides Now (uit de film Love Actually)
  • G-Eazy - Monica Lewinsky
  • Idan Reichel & Vieux Farka Touré - From End Tot End ( uit The Paris Session )
  • Vespers - Rachmaninov (Opus 37)
  • Miles Davis - Blue in Green

Radio 1 Select