Wat raakt Eva Van Braeckel?

24 mei 2020
UZ Gent
Longinfecties zijn haar specialiteit, maar nooit had ze durven denken dat ze nu hoofd zou zijn van de corona-afdeling in het UZ Gent. Longarts Eva Van Braeckel weet maar al te goed hoe belangrijk het leven is. De dood kwam al net iets teveel bij haar aanbellen. Gelukkig geven haar man en kinderen haar elke dag weer de zuurstof die ze nodig heeft om er tegenaan te gaan. Hoe ze in het heetst van deze corona-strijd leven en werk met elkaar combineert, vertelt ze zondag om 11u in Touché!

Eva’s broer stapte 7 jaar geleden uit het leven. Heb je zelf nood aan een gesprek? Bel dan gratis en anoniem met 1813 of contacteer een hulpverlener via de website www.1813.be

Eva Van Braeckel is longarts in het UZ Gent en momenteel het hoofd van de corona-afdeling daar.

Film en tv 

Tijdens de eerste weken van corona werd ze gevolgd door Pano. Herbekijk de aflevering hier.

Tijdens haar studentenjaren ging Eva Van Braeckel vaak naar de film. ‘Requiem for a Dream’ (2000) van Darren Aronofsky over het leven van verschillende druggebruikers is erg blijven hangen.

Ook ‘Lucia y el sexo’ (2001), een Spaanse film van Julio Medem liet een indruk na. De film gaat over serveerster Lucía die op zoek gaat naar rust na een lange relatie.

‘The Straight Story’ (1999) van David Lynch is de laatste film die ze samen met haar broer zag. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Alvin Straight, die door Iowa trok op een grasmaaier.
 

Boeken

Ze heeft een grote interesse voor literatuur . Ze las oa. ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ (1984) van Milan Kundera.

Ook het verzameld werk van Franz Kafka interesseert haar, met een voorkeur voor ‘Het proces’ (1925).

Binnen de huidige tijdsgeest zou ze graag ‘De vreemdeling’ (1942) en ‘De pest’ (1947) van Albert Camus herlezen.

De laatste jaren houdt Eva Van Braeckel in het bijzonder van het werk van Griet Op de Beeck: ‘Kom hier dat ik u kus’ (2015) en ‘Vele hemels boven de zevende’ (2018), over hoe we zonder het te willen toch gedetermineerd worden door ons verleden en de mensen die daar deel van uitmaakten.

Kunst

De kunst van Berlinde De Bruyckere raakt haar diep. Zij maakt met al haar kunstwerken concreet wat Eva Van Braeckel niet onder woorden kan brengen.

De brutalistische architectuur van Juliaan Lampens laat een diepe indruk op haar na. Zoals te zien in de Kapel van Kerselare.

Ook het onthaalcentrum van Tyne Cot in Zonnebeke van architect Benny Govaert vindt ze bijzonder.


Boodschap

Op de laatste bladzijde van mijn doctoraat (2014) schreef ik “De kunst bestaat erin te begrijpen en te aanvaarden dat sommige dingen niet te begrijpen of te aanvaarden zijn.” Ook voor mij blijft dit een continu streven, volgens mij één van de sleutels tot geluk.

Muziek

Muziek: Die vind je hier.

  • Nina Simone - Feeling good
  • Moondog Jr. - Jintro and the great luna
  • Bon Iver - Flume
  • Wim Mertens - Humvee
  • Clint Mansell - Summer overture
  • Eurythmics - Sweet dreams
  • Gabriel Rios - Gold
  • Jefferson Airplane - White rabbit
  • Nouvelle Vague - In a manner of speaking
  • Booka Shade - Body Language


Touché giet de muziekkeuze van de gasten in een Spotify-lijst. Abonneer je of luister hieronder:

Beluister de uitzending, in twee delen:

Lees ook:

Lijst van artikels