Wat raakt Françoise Chombar?

23 oktober 2016
Françoise Chombar is de CEO van Melexis. Zondag 23 oktober was te gast in Touché.

Françoise is CEO van Melexis, een van de belangrijkste toeleveranciers van elektronica aan de auto-industrie. Ze richtte het bedrijf op samen met haar echtgenoot Rudi De Winter en haar zakenpartner Roland Duchatelet. 

Ze won dit jaar als eerste vrouwelijke ondernemer de Vlerick Award

Een belangrijk boek is 'de zin van het bestaan' van de psycholoog Viktor E. Frankl. Het heeft haar doen beseffen dat het onzinnig is om succes en geluk na te streven. Uit 'de zeven eigenschappen van effectief leiderschap' van Stephen Covey leerde ze dat je altijd rekening moet houden met je mensen. 

Een ander nuttig boek is 'de ambitieuze vrouw' van Hanny van den Horst, een handleiding voor vrouwen die een topfunctie willen bereiken. Het heeft haar geholpen om te besefffen dat inclusiviteit, het betrekken van veel soorten mensen, zorgt voor een vooruitgang. 

Ze houdt van prachtige gebouwen zoals het Guggenheim museum in Bilbao dat ze deze zomer ontdekte. Het stond al erg lang op haar to-do lijstje. 

Afgelopen woensdag kreeg Ryuichi Sakamoto de lifetime achievement award op het filmfestival in Gent.

Recent stapte Françoise in het project Eight World om de inwoners uit een dorp in Oeganda twee jaar lang een basisinkomen van 8 euro per volwassene en twee kinderen te geven. 

Een ontmoeting die een diepe indruk op haar maakte was die met Madeleine Albright.

Françoise was tot voor kort 17 jaar lang mentor bij vrouwennetwerk Sofia, een programma voor vrouwen in een managementfunctie. 

Sinds dit jaar is ze voorzitter van het STEM-platform dat jongeren stimuleert om meer voor een technologische studierichting te kiezen. 

Sihame El Kaouakibi van Let's go urban geldt als een voorbeeld. Ze geeft jongeren de kracht en vertrekt vanuit hun talenten. Ondertussen heeft ze een nieuw intitiatief Point urbain, waar ze de kloof wil dichten tusen jongeren en jobs.

Afgelopen week lanceerde Jo Vandeurzen de campagne om van donderdag een date-dag te maken zodat mensen meer zouden investeren in hun relatie. Volgens Françoise is het belangrijk om te investeren in elke soort relatie. 

Sokrates heeft haar altijd al geboeid. Hij gaf alleen vragen en nooit antwoorden. 

De boodschap die ze nog wel meegeven is dat het leven is wat je er zelf van maakt. Kijk naar je talenten en doe er iets mee. 

Muziek in de uitzending: 

  1. Gianmaria Testa - L'automobile 
  2. Eurythmics - The Miracle of love 
  3. Pharrell Williams - Happy
  4. Elvis Presley - Jailhouse Rock
  5. Ryuichi Sakamoto - Merry Christmas Mr. Lawrence (soundtrack uit de gelijknamige film) 
  6. Stromae - Alords on dance
  7. U2 - Sudnay bloody sunday
  8. Nat King Cole - Fascination
  9. Juanes - La camisa negra
  10. Beethoven - Piano Sonato No. 8 in C minor Pathétique, second movement (uitgevoerd door Jeno Jando)

Herbeluister de uitzending: 

Radio 1 Select