Wat raakt Guy Cassiers?

3 september 2017
Guy Cassiers Foto: © Gert Verbelen
Guy Cassiers is theatermaker, operaregisseur en artistiek leider van het Toneelhuis in Antwerpen. Eind september gaat zijn nieuwe voorstelling ‘Het kleine meisje van Meneer Linh’ in première. Tussen de voorbereidingen door maakte hij graag tijd voor een gesprek in de eerste Touché van een gloednieuw seizoen.

Guy vindt het fantastisch dat hij ooit heeft mogen samenwerken met de gerenomeerde dirigent Daniel Barenboim. Ze maakten samen de vierdelige 'Ring der Niebelungen' van Richard Wagner.

Hij is een enorme fan van 'A la recherche du temps perdu' van Marcel Proust waar hij ook een reeks voorstellingen over maakte. Sting schreef het nummer 'All this time' dan weer in de favoriete hotelkamer van Proust in Normandië, in 'Le Grand Hotel' in Cabourg.

Een museum dat hem erg bekoort is dat van architect Tadao Ando op het Japanse eiland Naoshima. Wat je volgens hem ook zeker eens in je leven moet gezien hebben is het kuuroord Therme Vals van de Zwitserse architect Peter Zumthor. Een plek die een grote impact op hem heeft, is het Joods Museum van architect Liebenskind.

Een symbolisch mooi gebouw is Palais Idéal van facteur Cheval. De postbode uit Hauterives bouwde zijn paleis met stenen die hij op zijn postroute hij elkaar raapte.

Een inspirerend boek over de teloorgang van ons cultuurbesef is 'de Barbaren' van Alessandro Baricco.

Peter Handke ligt hem na aan het hart. Zijn allereerste voorstelling was een herwerking van 'Kaspar' van Handke, hij leerde er zijn vrouw mee kennen en hij draagt al meer dan 40 jaar een manifest van Handke is zijn portefeuille.

De boodschap die hij nog wil meegeven is er één van Oscar Wilde: fictie stuurt onze realiteit.

Muziek in de uitzending:

  1. Flip Kowlier - Als de zomer weer voorbij zal zijn
  2. Tom Waits - Goodnight Irene
  3. Chopin - Nocturne nr 2 in Es groot, op 9 nr 2 (olv dirigitent Daniel Barenboim)
  4. Sting - All this time
  5. Radiohead - Reckoner
  6. Vic Chesnutt - Guilty by Association
  7. Johnny Cash - Hurt
  8. Prince - A case of you
  9. John Coltrane - My favorite things

Herbeluister de uitzending: