Wat raakt Ingrid De Jonghe?

23 september 2018
Frank Toussaint
Jeugdtherapeute Ingrid De Jonghe is de oprichter van TEJO. Daar kunnen jongeren met problemen anoniem terecht om hun verhaal te doen en hulp te krijgen.

In januari verschijnt haar nieuw boek: Verlies ze niet! Een pleidooi om anders om te gaan met jongeren. Eerder bracht ze met haar organisatie TEJO ook al een strip uit. 

De documentaire Children full of life, over een Japanse schoolmeester die op een bijzondere manier met zijn klas omgaat, is voor haar een bewijs dat school meer moet zijn dan een plek waar enkel kennisoverdracht centraal staat. 

Haar dochter beeldhouwt, en zette de passie over. Als De Jonghe in Parijs is, brengt ze vaak een bezoek aan het Rodin-museum. Ze houdt ook van het werk van Frank Girard en Jin-Sook Chun

Er zijn een paar films die De Jonghe in haar hart gesloten heeft. Zo is er La meglio gioventù, een Italiaans familiedrama van zes uur, waarin de hoofdpersonages ook een maatschappelijk engagement opnemen. Andere films die De Jonghe raakten: Les uns et les autres ("Sommige mensen hebben meer geluk dan andere, maar we moeten zien dat die gelijkwaardigheid er is), Des plumes dans la tête (over ouders die de verdwijning van hun kind niet kunnen aanvaarden), Vincent, François, Paul et les autres ("Ik zag die film in mijn studententijd, gaat over vriendschap") en Tous les matins du monde (over de viola de gamba-speler Sainte Colombe). 

Muziek in de uitzending

Bent Van Looy - 'Shadow of a man' 
Herman Van Veen - 'Als ik kon toveren' 
Michel Fugain - 'Attention mes dames et messieurs on va commencer' 
Jacqueline Du Pré - Prelude uit de eerste cellosuite (J.S. Bach) 
Aster Piazzolla - 'Oblivion' (uit 'La meglio gioventù)
Nicole Groisille - 'Les uns et les autres' (themasong uit de gelijknamige film)
Sylvain Chauveau - 'Pour les oiseaux' (variation 1 et 3) 
The Beatles - 'Here comes the sun' 
Marcel Azzola - muziek uit de film 'Vincent, François, Paul et les autres' (muziek van Philippe Sarde)
Jordi Saval - 'Le badinage' (uit de film 'Tous les matins du monde')