Wat raakt Ivo Van Hove?

16 september 2018
Jan Versweyveld
Ivo Van Hove is toneelregisseur. Hij woont en werkt in Amsterdam. Onder zijn leiding boorde Toneelgroep Amsterdam (dat nu verder gaat onder de naam Internationaal Theater Amsterdam) een groot en divers publiek aan. Zijn successen, torenhoge ambitie en ijzeren werklust bleven in het buitenland niet onopgemerkt. Van Hove werkte ondertussen samen met tal van bekende acteurs (Jude Law!), actrices (Juliette Binoche!) en die ene zanger, met wie hij het zo goed kon vinden: David Bowie.

Ivo Van Hove werkt nu met choreografe Anne Teresa De Keersmaeker aan een nieuwe versie van de legendarische musical West Side Story, die ook verfilmd werd. In februari 2020 gaat hun versie in New York in première. 

Maar eerst zijn alle ogen gericht op Een klein leven, zijn bewerking van de vuistdikke roman van de Amerikaanse schrijfster Hanya Yanagihara. 

Hij was compleet omvergeblazen door de clip van 'This is America', het nummer van de Amerikaanse artiest Childish Gambino. 

Al even onder de indruk was hij van de film Last tango in Paris, die hij drie dagen na elkaar ging bekijken toen die in de cinema liep. 

Zijn boodschap aan jonge mensen? "Hou je ogen open voor alles wat er in de wereld te zien is, dat is heel wat. En als je ouder wordt, behoud die open blik!' 

Muziek in de uitzending

Chita Rivier and West Side Story Ensemble - 'America' 
Frank Ocean - 'Thinking about you' 
Childish Gambino - 'This is America' 
Gato Barbieri - 'Last tango in Paris' 
David Bowie - 'Always crashing in the same car' 
Robert Long - 'Liefste mijn liefste' 
Stromae - 'Tous les mêmes' 
Nina Simone - 'Wild is the wind' 

Herbeluister de uitzending (deel één en twee)