Advocaat Jan Leysen is altijd erg geïnteresseerd geweest in het strafrecht. "Ik vind dat een erg interessant fenomeen: de mens die opstaat en valt. Dat komt waarschijnlijk ook door mijn katholieke opvoeding. Een dader zijn, schuldbesef en boete, het laat me niet los", aldus Leysen.
Dader verdedigen
Leysen vindt het niet moeilijk om een dader te verdedigen. "Als je een dader verdedigt, vertrek je van het feit dat iemand iets gedaan heeft en die iemand is je cliënt. Je probeert een slechte situatie beter te maken. Je cliënt vertelt dan het hele verhaal aan jou, zodat jij dat kan uitleggen aan de rechter, zodat die het op zijn beurt kan begrijpen. Het doel daarvan is dat het leed dat aan man zal worden gegeven zo weinig mogelijk is. Dat vind ik een mooie taak, je gaat proberen iemands leven te verbeteren.”
“Ik hou de weegschaal niet vast, de rechter heeft die vast. Ik kan alleen maar proberen om de situatie begrijpelijk te maken", vertelt Leysen. "Ik vind het ook minder erg als iemand vrijgesproken wordt die het gedaan heeft, dan dat iemand veroordeeld wordt die het niet gedaan heeft. Daar kan ik moeilijker mee leven."
Spijt betuigen
Leysen vindt spijt betuigen erg belangrijk. "Als ik zelf fout zat, geef ik dat zo snel mogelijk toe. Ik wacht daar niet mee. Wacht niet met te zeggen dat je blij bent met je kinderen. Sommigen vinden het heel moeilijk om oprecht spijt te tonen. Dat komt door onze opvoeding en omdat we schuld en biecht koppelen aan foutief gedrag. Maar biecht maakt je lichter en niet zwaarder. Geef toe dat je een fout begaan hebt, anders blijf je ermee zitten. Het is een pak dat je best zo snel mogelijk van je afgooit", vertelt Leysen.