Wat raakt Jeroen Olyslaegers?

30 oktober 2016
Jeroen Olyslaegers
'Jeroen Olyslaegers heeft zijn grote roman te pakken'. Zo klinkt het in de literaire wereld. 'Wil' is dan ook een magistraal boek over ambtenaren in oorlogsdagen en de lafheid die neutraliteit heet.

De Vlaamse literatuur is met Wil, het nieuwe boek van Jeroen Olyslaegers, een meesterwerk rijker. Het boek over de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een politieagent wordt vol lof onthaald. Hij heeft het boek grondig voorbereid door officiële documenten te bestuderen. Zo zorgde bijvoorbeeld de studie over de Vlaamse Jodenjagers van Lieven Saerens voor de nodige achtergrond.

 

Hij schreef de tekst voor de 24uur-durende theatervoorstelling Mount Olympus van Jan Fabre. De voorstelling speelt nog in Amsterdam in april 2017.

 

Hij heeft een fascinatie voor italiaanse horrorfilms van Giallo-regisseurs zoals Mario Bava en Dario Argento.

Zijn favoriete film is Apocalypse Now Redux (2001) van Francis Ford Coppola. De film is gebaseerd op ‘Hart der duisternis’ van Joseph Conrad.

 

Hij sloot zich aan bij Occupy Antwerp en engageerde zich op die manier om zich in te zetten voor de samenleving. Hij deelde soep uit, organiseerde speelgoed weggeefacties om zoiets te doen aan de armoede in zijn stad.

Dank zij zijn activisme had hij een interessante ontmoeting met de Indiase activiste Vandana Shiva.

In 2014 won hij de Arkprijs voor het Vrije Woord.

 

Hij heeft een liefde voor rituelen en richt op dit moment een project op rond rituelen. De website van De Zielhouderij is nog onder constructie.

 

Ondertussen werkt Jeroen ook al aan zijn volgende boek 'Wildevrouw' en dat proces is te volgen op zijn blog.

 

Vanaf vandaag kan je stemmen voor de Prachtige 80, een zoektocht naar het beste boek van de afgelopen 80 jaar. De ontknoping van die lijst kan je live meemaken vanop de Boekenbeurs. Inschrijven doe je hier.

Jeroen Olyslaegers stemt op Louis Paul Boon is één van zijn favoriete schrijvers. Als extra boek voegt hij erArthur, koning voor eens en altijd’, van Terence White aan toe. Michel Houellebecq daarentegen vindt hij de een mislukt auteur.

 
Muziek in de uitzending:

Suzy Solidor - La java du clair de lune

Janis Joplin - Ball and Chain (live at Monterey Pop Festival)

The Drones - Shark Fin Blues

Dez Mona - A part of us all

Richard Wagner - The Ride of the Valkyries (uitgevoerd door Adrian Boult en the London Philarmonic Orchestra)

Bob Dylan - Not dark yet

Stef Kamil Carlens en Jeroen Olyslaegers - Tijd voor een eigen lobby ( Schrijver zoekt zanger)

Nikkie van Lierop - Soulmate

Beth Gibbons - Mysteries

 

Herbeluister de uitzending:

Touché - Jeroen Olyslaegers (deel 1)
Touché - Jeroen Olyslaegers (deel 2)

foto © VRT