Wat raakt Johan Swinnen?

16 oktober 2016
Johan Swinnen is kankeronderzoeker aan de KU Leuven. Niet alleen op zijn werk, maar ook in het dagelijkse leven werd Johan Swinnen geconfronteerd met kanker. Zijn vader overleed aan prostaatkanker en bij zijn zoon werd vijf jaar geleden een hersentumor vastgesteld. Sinds zijn persoonlijke ervaringen is Johan nog meer gemotiveerd om een remedie te vinden voor deze vreselijke ziekte. Op 16 oktober was hij te gast in Touché.

Johan Swinnen is kankeronderzoeker aan het Kankerinstituut van de KU Leuven en voorzitter van het departement oncologie.

Donderdag 20 oktober is het Dag tegen Kanker, een dag om je verbondenheid te tonen met mensen die geconfronteerd worden met kanker. Een donatie voor Kom op tegen Kanker kan je hier doen.

Over heel de wereld is er het initiatief Levensloop. Met die loopwedstrijden proberen ze zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.

Kanker bestrijden betekent niet alleen de tumor verwijderen. Ook na de behandeling zou de patiënt nog begeleiding moeten krijgen. Het Albertfonds doet onderzoek naar het verbeteren van de levenskwaliteit na kanker.

De grootste passie van Johan Swinnen is lopen. Zo neemt hij overal ter wereld deel aan ultratrails. Eén van de mooiste is volgens hem Eiger Trail. De langste die hij al meedeed was in de UK en de meest dramatische door een val was in Madeira.

De wereldberoemde foto van het verbrande meisje Kim Phuc uit de Vietnamoorlog raakt hem erg.

Hij houdt van de muziek van Steve Reich. Anna Theresa de Keersmaeker maakte verschillende voorstellingen op zijn muziek. De voorstelling Rain wordt momenteel hernomen.

Hij wil nog graag een positieve boodschap meegeven over vooruitgang. We zijn goed bezig met ons kankeronderzoek, er sterven steeds minder mensen door de ziekte, maar er is nog veel werk aan de winkel. Hij is er zeker van dat we die strijd tegen kanker kunnen winnen.

Muziek in de uitzending:

  1. Eels - Where I’m going
  2. The Police - message in a bottle (uitgevoerd door Ulf Wakenius en Youn Sun Nah)
  3. Peter Gabriel & Kate Bush - don’t give up
  4. Michael Franks - Long slow distance 
  5. Steve Reich - Electric Counterpoint 2: Slow (uitgevoerd door Pat Metheny)
  6. The Beatles - Blackbird (uitgevoerd door Brad Mehldau die begin volgend jaar met zijn tournee in België passeert)
  7. Counting Crows - Colorblind
  8. Pink Floyd - Wish you were here
  9. Portishead - Roads
  10. Gorecki - Symphony No.3, 2de beweging (uitgevoerd door London Sinfonietta met Dawn Upshaw en David Zimman)

Herbeluister de uitzending:

Foto © Rob Stevens (KU Leuven)

Radio 1 Select