Wat raakt Luc Van Gorp?

25 april 2021
© Karel Hemerijck
Luc Van Gorp was zondag te gast in Touché. Al zes jaar lang leidt hij de CM, de Christelijke Mutualiteit. Ook al is de CM het grootste ziekenfonds van ons land, toch houdt hij niet van het woord ziekenfonds. Veel liever wil hij inzetten op gezondheid. Iedereen streeft naar een kwalitatief leven.

Maar waarom beseffen we pas de waarde van het leven als we ziek zijn? Grote levensvragen die hem zowel als verpleger, filosoof als theoloog mateloos interesseren. Hij verwerkte zijn ideeën in het boek ‘Mensenmaat. Een pleidooi voor imperfectie’. Want is het streven naar perfectie niet de oorzaak van alles wat fout loopt? Maar hoe moet het verder? Wat is er mis met het onderwijs en de kerk? En is het wel een goed idee om zo lang mogelijk te blijven leven?

Dit zijn de onderwerpen die ter sprake kwamen:

BOEK

Deze maand bracht Van Gorp zijn boek ‘Mensenmaat. Een pleidooi voor imperfectie’ uit (uitgeverij Pelckmans).

The Game (2019) van Alessandro Baricco over de digitale revolutie was een eye-opener voor Van Gorp. 

FILM

Van Gorp vermoedt dat met de film In Compreso (1967) van Luigi Comencini zijn gave om moeilijke gesprekken niet uit de weg te gaan ontstond.

KUNST

De Barmhartige Drievuldigheid van Caritas Müller staat voor Luc Van Gorp als een beeld van hetgeen christenen belijden als ze God de Drie-ene noemen.


BOODSCHAP

"Wees aanwezig. Dat draagt meer bij aan het geluk dan de wereld waarin je jezelf voortdurend probeert te bewijzen. Zijn verbindt, tot in het diepste van je ziel, meer dan in het doe-model."

MUZIEK

  • Mensen zijn gemaakt van dun papier - Jonas Winterland
  • She goes nana - The Radios
  • Nothing Compares 2U - Sinéad O’ Connor
  • Struggle for Pleasure - Wim Mertens
  • Piano Concerto no. 23, II: Adagio (W.A. Mozart) - Mikhail Pletnev en Deutsche Kammerphilharmonie Bremen
  • Oud en Versleten - Yevgueni
  • Rosa -Capilla Flamenca
  • “Au fond du temple saint” uit opera ‘Les pêcheurs de perles’ (Georges Bizet) - John Aler, Gino Quilico, Orchestre National de Capitol de Toulouse olv Michel Plasson
  • Pie Jesu uit Requiem opus 48 (Gabriel Fauré) - Cecilia Bartoli, Myung-Whun Chung, Orchestra dell’ Academia Nationale Di Santa Cecilia olv Daniele Rossi
  • Orgelsymphonie No. 5 in f-moll (Charles-Marie Widor) - Jim Vivian

Abonneer je hier op de Touché-Spotifylijst. 

Touché gemist? Abonneer je dan snel hier op de podcast 

Een overzicht vind je terug in het Touché archief! 

Of herbeluister de uitzending hieronder :

Lees ook: