Wat raakt Maja Wolny?

11 juni 2017
De Vlaams-Poolse Maja Wolny is sinds haar nieuwste boek 'Zwarte Bladeren' fulltime schrijfster. De liefde bracht haar destijds naar ons land, nu woont ze met haar gezin afwisselend in België en haar geboorteland Polen. Op zondag 11 juni is was ze te gast in Touché.

Zwarte Bladeren ligt haar nauw aan het hart. Het beschrijft de pogrom op 4 juli 1946 in haar geboortedorp Kielce, een bloederige aanval die zelfs vandaag nog door verschillende Polen verstopt of ontkend wordt. Het hoofdpersonage in haar boek is Julie Pirotte. 

 

Ze schreef als tiener een essay over het boek 'De Kaneelwinkels' van Bruno Schulz waardoor ze een beurs kreeg om te studeren. 

Maja las als prille verliefde jongere 'De meester en Margarita' van Michail Boelgakov, een boek waar ze nog steeds grote fan van is. 

Haar eerste job was als journaliste voor het Poolse weekblad Polityka waardoor ze nauw samenwerkte met Ryszard Kapuscinski

Haar favoriete film is de oscarwinnende film Ida van Pawel Pawlikowski. 

Muziek in de uitzending: 

  1. Pools volkslied - Mazurek Dąbrowskiego
  2. Boelat Okoedzjava - "Ik schrijf een historische roman"
  3. The Rolling Stones - Sympathy fort he Devil
  4. Moniuszko - Przasniczka (Spinner Girl) 
  5. Bach - Ich Ruf Zu Dir Herr Jesu Christ (uitgevoerd door Alfred Brendel, soundtrack uit Ida)
  6. Miles Davis - On the Champs Elysees
  7. Schubert- Gute Nacht (uitgevoerd door Emanuele Delucchi)
  8. Sting - Gabriel’s message
  9. Chopin - Polonez As-dur op.53 (uitgevoerd door Rafal Blechacz)
  10. Lento e Largo - Tranquillissimo (uit "Symfonie nr. 3, op. 36/Symphony of Sorrowful Songs") van Henryk Gorecki uitgevoerd door David Zinman, Dawn Upshaw en The London Sinfonietta)

Herbeluister de uitzending: