Wat raakt Michael Bijnens?

17 januari 2016
Michael Bijnens schreef met "Cinderella" een ophefmakend boek en maakte in november 2015 voor de KVS "Aperçu de l'inconnu", een voorstelling rond het dossier van de Bende van Nijvel.

De debuutroman van Michael Bijnens ,Cinderella,gaat over het opgroeien in een bordeel en pooier worden van je eigen moeder. Een verhaal gebaseerd op zijn eigen leven.

in de kunsten is Michael Bijnens geinteresseerd in alles wat met seks, criminaliteit en religie te maken heeft. Zo houdt hij erg van het werk van de Russische filmmaker Andrey Zvyagintsev. Poetin wilde zijn bekendste film Leviathan, over corruptie in Rusland, verbieden, maar de film kreeg een Oscar-nominatie.

Een belangrijk boek voor Michael is Schuld, de eerste 5000 jaar van David Graeber. Het deed hem inzien dat geld in de eerste plaats een vorm van schuld is.

De boeken Paarden, zwaarden en ziektekiemen van de Amerikaanse wetenschapper Jared Diamond enSapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid van de Israëlische geschiedkundige Yuval Noah Harari leerden hem op een ruime manier naar de geschiedenis van de volkeren te kijken.

Voor zijn volgende boek verblijft Michael Bijnens regelmatig in Mexico. De arrestatie van de voortvluchtige Mexicaanse drugs- en misdaadsbaas El Chapo of Joaquin Guzman is hem niet ontgaan. De ontmoeting die Sean Penn met hem had, zorgde voor veel beroering. Het interview met El Chapo verscheen in Rolling Stone en werd gefilmd.

Afgelopen najaar schreef Michael Bijnens een stuk voor de KVS: Aperçu de l’inconnu, over de Bende van Nijvel. Stijn Coninckx heeft plannen om een film te maken over de Bende.

Michael leerde de sixties en seventies muziek van Rodriguez kennen via de documentaire Searching for Sugar Man.

Hij is ook onder de indruk van het verhaal van Steven Avery, dat wereldwijd bekend werd door de Netflix-docuserie Making a murderer. Avery zou 18 jaar lang onschuldig in de gevangenis gezeten hebben. Michael heeft een wereldwijde petitie getekend, omdat hij gelooft in de onschuld van Avery.

Muziek in de uitzending:
Tom Waits - Christmas card from a hooker in Minneapolis
Astrid Nijgh - Ik doe wat ik doe
Grinderman - Go tell the women
Stef Connor - The Flood
Lera Lynn - My least favorite life (uit soundtrack van de HBO-serie “True Detective”)
Los Tigres del Norte - El Jefe de Jefes
Calle 13 - La vuelta al mundo
Rodriguez - Sugar man
Rising Appalachia - Filthy dirty South
Liesa Van Der Aa - Nightclubbing (Iggy Pop - Bowie-compositie)

Herbeluister de uitzending:

Foto © Fjodor C. Buis