Wat raakt Peter Vandermeersch?

13 november 2016
Op zondag 13 november was het exact een jaar geleden dat Parijs werd opgeschrikt door een reeks aanslagen. Peter Vandermeersch was jarenlang correspondent vanuit Parijs voor De Standaard. Hij was te gast in Touché bij Friedl' Lesage.

Peter Vandermeersch is al 6 jaar lang hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC

Exact een jaar geleden vond in Parijs de verschrikkelijke aanslag plaats. Peter aarzelde niet en vertrok meteen naar Parijs om er verslag uit te brengen. 

Hij heeft veel interesse voor alles wat te maken heeft met WOI. De Geschreven Oorlog van Erwin Mortier is één van zijn favoriete boeken. Hij schreef er zelfs een stuk over in NRC.

De dood van de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans raakte hem erg.

Er is volgens hem een onverschilligheid tussen Vlaanderen en Nederland. Hij hoopt dat er vlug een grotere belangstelling komt. Vorig jaar gaf hij er nog een pacificatielezing over. 

Zijn favoriete film is Mississippi Burning (1988) van Alan Parker. 

Peter houdt erg van literatuur en mocht afgelopen week de ECI literatuurprijs uitreiken met als winnaar Rivieren van Martin Michael Driessen, een aanrader volgens hem. 

Sprakeloos van Tom Lanoye raakt hem persoonlijk. De zus van Peter verongelukte toen ze een tiener was en het boek biedt hem troost. Hij is daardoor nog meer gaan leven.

De boodschap die hij nog graag de wereld wil insturen: besef hoe belangrijk die vierde macht is die journalistiek is, besef hoe moeilijk journalistiek is. Journalisten zelf moeten ook bescheiden blijven. 

Muziek in de uitzending: 

  1. Sting - Inshallah
  2. Ramses Shaffy en Lisbeth List - de Pastorale
  3. Jacques Brel - Grand-mère 
  4. Phil Coulter - Ireland's Call
  5. Lannie McBride - Walk on by Faith
  6. Rolling Stones - You can't always get what you want
  7. Bob Dylan - Lay Lady Lay
  8. Van Morisson - Have I told You Lately
  9. Bach - Cellosuites No2 Prelude (uitgevoerd door Rostropovitsj)

Herbeluister de uitzending:

Foto © VRT