Wat raakt Pieter Adriaens?

8 april 2018
Pieter Adriaens is hoogleraar filosofie aan de KU Leuven. Hij doet onder meer onderzoek naar de geschiedenis en filosofie van de psychiatrie. In 2016 won hij de Maatschappijprijs voor zijn filosofisch werk over wetenschap en homoseksualiteit en kreeg hij het Gouden Krijtje voor Grappigste Prof van de Vlaamse Technische Kring. In zijn vrije tijd speelt hij piano bij de Leuvense postrock band Grim. Zondag was hij te gast in Touché.

Van Pieter Adriaens zijn drie handboeken verschenen bij Pelckmans Pro:

Denken over leven. Wijsbegeerte voor bio-ingenieurs

Denken over lichamen. Wijsbegeerte voor bio medische wetenschappers.

Denken over denken. Wijsbegeerte voor psychologen.

Tegenwoordig bestudeert hij het 'syndroom van Cotard', een zeldzame psychische stoornis waarbij mensen denken dat ze dood zijn.

Pieter Adriaens speelt Fender Rhodes bij de band Grim. Hun derde plaat met bewerkingen van Chopin verschijnt op 4 mei. Je kan Grim ook beluisteren op Youtube.

Dit zijn een paar van de boeken de zijn leven hebben beïnvloed :

Under Milkwood van Dylan Thomas en in het Nederlands vertaald door Hugo Claus: Onder het melkwoud

Op Weg naar het Einde van Gerard Reve omdat het zo genadeloos grappig is en omdat het uit brieven bestaat.

Black Box van Amos Oz omdat zijn zoon genoemd is naar de schrijver en omdat de dynamiek tussen een briljante academicus en zijn passionele ex-vrouw zo mooi wordt beschreven in hun brieven.

De favoriete film van Pieter Adriaens is Avant l’Hiver (2013) van Philippe Claudel vanwege de traagheid, de grandeur en het aristocratische van de setting.

Ook Black Cat White Cat (1998) van Emir Kusturica kan hij appreciëren vanwege de doldwaze baldadigheid en balkanfanfare-muziek.

Hij houdt van Deens design, Deense hifi-installaties van Bang & Olufsen en van de karakterkoppen van de Duits-Oostenrijkse beeldhouwer Franz Xaver Messerschmidt.

Pieter Adriaens houdt een pleidooi voor het destigmatiseren van pedofilie. Niet elke pedofiel gaat over tot seksueel grensoverschrijdend gedrag. 'Stop it Now’ heet de campagne voor mensen met pedofiele gevoelens. Je kan anoniem de hulplijn bellen op 0800 200 50.

Muziek in de uitzending:

Harry Belafonte - The Ballad of Sigmund Freud
16 Horsepower - Seen what I saw
Leonard Cohen - Treaty
Grim- Marche Funèbre
Goran Bregovic & No Smoking Orchestra : Bubamara uit film Black Cat White Cat
Vaya Con Dios & Grim - Je te veux
Filmmuziek uit Avant l’Hiver (2013) van Philippe Claudel. Componist André Dziezuk. 
Richard Hawley - As the dawn breaks
Coldplay - Til kingdom 
Fanfare Ciocarlia- Iag Bari