Riadh Bahri: “Nu besef ik dat er niets gênant of verkeerd is aan ongelukkig zijn”

21 maart 2022
© VRT
De twee grootste dromen van Riadh Bahri zijn zo goed als vervuld. Hij wou journalist worden en hij wou een pilootbrevet. Wat hij niet wist, was dat hij ook ‘gelukkig’ wou zijn. Een status waar geen contract of diploma bij kan helpen. Het verlies van zijn zus, de dood van zijn vader en een stevige depressie leerden hem al heel jong hoe kostbaar het leven is. Een uitgebreid gesprek in 'Touché'.

Journalist Riadh Bahri is al dertien jaar aan de slag bij de VRT. Hij omschrijft zichzelf als een passioneel persoon, zowel in de positieve als de negatieve zin. "Ik ben heel gedreven en passioneel en zal me altijd ergens in smijten. Maar dat uit zich ook als iets slecht loopt. Ik kan heel intens ruziemaken, kwaad zijn, kritisch zijn en zelf slecht kritiek aanvaarden. Passie is de rode draad doorheen mijn leven", aldus Bahri.

“Het is oké en heel normaal om ongelukkig te zijn”

In 2015 kreeg Bahri te kampen met een zware depressie. "Ik was toen 26 jaar. En het gebeurde heel geleidelijk. Zoals een trein die plots niet meer wou vertrekken, viel alles stilaan uit, zowel fysiek als mentaal. Ik had voortdurend paniekaanvallen en huilbuien en zocht elk excuus om niet te moeten gaan werken.”

“Ik ben als kind altijd opgevoed vanuit een ‘trek-uw-plan-houding’. Mijn vader wees me er al snel op dat ik, door de naam die ik had, altijd iets harder mijn best zou moeten doen om hetzelfde te bereiken als Jef en Jos. Ik moest voortdurend mijn plan trekken en op een bepaald moment is die motor beginnen sputteren. En iemand die nooit hulp gevraagd heeft, zal dat ook niet snel doen”, vertelt Bahri.

“Ik was een kampioen in het wegsteken van mijn emoties, dus mijn naaste omgeving schrok erg, toen ze het te weten kwamen. Ik heb ook lang moeite gehad om het te aanvaarden, want ik zag mijn depressie als een manier van falen. Maar mijn psycholoog heeft toch wel mijn leven gered. Nu besef ik dat er niets gênant of verkeerd is aan ongelukkig zijn. Dat is oké en heel normaal. Ik zou pas gefaald hebben als ik geen hulp gezocht had, want dan glijdt het leven aan je voorbij. Maar het heeft wel even geduurd voor ik besefte dat ik niet alleen was en dat er heel veel mensen zijn zoals ik", besluit Bahri.

Luister naar het gesprek via Radio 1 Select of de podcast van 'Touché'

Lijst van artikels

Dit zijn de onderwerpen die ter sprake kwamen

VRT NWS

Hij werkt aan een nieuw online nieuwsprogramma dat binnenkort te zien is op VRT NU. Zijn luchtvaartexpertise en Facebook Live uitzendingen volg je via de site van VRT NWS.

BOEK

Pijnstillers’ van Carry Slee bood Riadh troost toen hij zijn zus verloor aan kanker. 

GEDICHT

Maud Vanhauwaert las haar eigen gedicht ‘wij.hier.nu.ja’ in voor Riadh.

en ach, misschien zullen er ooit bergen rijzen
valleien splijten tussen ons in, zullen wij
met rookpluimen moeten seinen: weet je nog
daar. toen. wij. toch
maar zolang we niet vergeten dat er een moment
was in ons leven waarop we dachten
dit en voor eeuwig, dit heden is een eden
vinden wij ons wel weer in elkaar
en zal ik denken aan wat je ooit onbewaakt
tegen mij zei, je had het in oude psalmen gelezen
aan u gebonden ben ik vrij

FILM

‘Call me by your name’ van Luca Guadagnino, gebaseerd op het gelijknamige boek van André Aciman.

KUNST

In het programma ‘Stukken van Mensen’ verkocht Riadh het werk ‘Man met Rode Neus’ van Tim Burton. Nu wil hij graag investeren in werk van Iván Franco Fraga. 

BOODSCHAP

“Hoe belachelijk het ook klinkt: alles komt goed. Ik schrik er soms van hoe veerkrachtig we zijn. En hoe diep we ook vallen, met de juiste hulp komt alles goed. Het is ook oké om ongelukkig te zijn, dat is niet abnormaal.”

MUZIEK 

  • Froot – Marina and the Diamonds
  • Ya Rayah – Rachid Taha
  • Tears in Heaven – Eric Clapton
  • Rattlesnake - Tsar B
  • Une barque sur l’océan (uit ‘Call me by your name’) - Maurice Ravel (piano: André Laplante)
  • Pastorale – Ramses Shaffy & Liesbeth List
  • Wonderful Life – Black
  • Wonderful! Wonderful! - Johnny Mathis
  • Kronenburg Park – Frank Boeijen Groep
  • Abdel Kader – Rachid Taha, Cheb Khaled & Faudel

Touché gemist? Abonneer je dan snel hier op de podcast 
Een overzicht vind je terug in het Touché archief!

Of beluister de uitzending hieronder :

Luister ook: