Wat raakt Rik Van de Walle?

19 januari 2020
©Radio 1
Rik Van de Walle is de rector van de UGent. Bij zijn naam denk je misschien nog aan de moeilijke en vooral zeer lange rectorverkiezingen. Maar daarnaast is hij ook een fervent marathonloper, een fluitist en een enthousiaste lezer. Hij is onze derde naam in de reeks vijftigers, na acteur Wim Opbrouck en fotograaf Stephan Vanfleteren. Hij wordt 50 in juli. Tijd voor een openhartig gesprek.

Wat Van de Walle altijd raakt, is een bezoek aan New York. "Het is een fantastische stad en ik hou van de drukte, het culturele aanbod en de diversiteit daar. New York leeft 24/7." Hij bezoekt er ook altijd de grafsteen van de Amerikaanse componist en dirigent Leonard Bernstein in Brooklyn. In zijn jeugd was hij gefascineerd door hem. “Wat weinig mensen weten, is dat hij ook een extreem goede lesgever was. Op YouTube kan je nog lessen van hem vinden!

Van de Walle kijkt ook heel erg op naar de Italiaanse dirigent Claudio Abbado. Hij bewondert zijn stijl, zijn beheersing, timing … Als Van de Walle werk van Abbado begint op te zoeken op YouTube, dan ben je hem voor een paar uur kwijt.

De rector is een grote lezer. En een boek dat zijn leven en denken bepaald heeft, is ’Jozef en zijn broers’ van Thomas Mann. Het verhaal sprak hem al aan toen hij het de eerste keer uit de bijbel hoorde. Het gaat over liefde, afgunst, haat, dromen, vergeving, schoonheid, beginnen en herbeginnen. Over het leven dus.

En als je Rik Van de Walle om een culinaire tip vraagt, dan bestaat de kans dat hij je naar Brugge stuurt. “Oliebollen eten op kerstavond, dat doen mijn vrouw en ik elk jaar. Bij het oliebollen- en frietkraam ‘Gezondheidsapotheek’ op het Simon Stevin-plein.”

Muziek in de uitzending

  • U2 - I STILL HAVEN'T FOUND WHAT I'M LOOKING FOR
  • AC/DC - THUNDERSTRUCK
  • RAMSES SHAFFY - ZING-VECHT-HUIL-BID-LACH-WERK EN BEWONDER
  • HET ZESDE METAAL - PLOEGSTEERT
  • KONINKLIJK FILHARMONISCH ORKEST VAN VLAANDEREN - BENEDICTUS UIT REQUIEM VAN PETER BENOIT
  • BERLINER PHILHARMONIKER OLV CLAUDIO ABBADO - TEMPO UIT SYMFONIE NR3 VAN GUSTAV MAHLER
  • LEONARD COHEN - CLOSING TIME

 

Herbeluister de uitzending (deel één en twee)

Touché giet de muziekkeuze van de gasten in een Spotify-lijst. Abonneer je of luister hieronder