Wat raakt Roger Souvereyns?

23 december 2018
Chef-kok Roger Souvereyns was jarenlang eigenaar van het legendarische restaurant Scholteshof. Hij is een van de pioniers van de Belgische gastronomie. Op zijn tachtigste kookt hij nog steeds.

Onlangs werd Roger & ik uitgebracht, een boek waarin tientallen chef-koks die hij persoonlijke opleidde, een hommage brengen aan hem. Hij kookt nog steeds voor kleine groepen, onder de naam Tables d'amis

Souvereyns is een echte operaliefhebber. Hij zag ze overal ter wereld, van Milaan tot Mexico.
Hij houdt ook van schilderkunst, specifieker die uit de zeventiende eeuw. Zijn eerste restaurant heette niet voor niets 'Restaurant Van Dyck'. Hij bezocht jarenlang antiekmarkten om kunst te kopen voor in het Scholteshof. Die collectie werd verkocht in Christie's in Londen. Hij houdt nog steeds van het werk van Joachim Beuckelaer, Jean-Baptiste Saive en Lucas Van Valckenborg.
Een andere passie van hem zijn uurwerken, hij had jarenlang een mooie collectie. En uiteraard is hij ook een wijnliefhebber. 

Muziek in de uitzending

Staatskoor van Kiev, Oekraïne - 'La Capella Dumka: Dostoïno Yest'
Luis Mariano - 'Noel Blanc' 
Toon Hermans - 'Het leven is een bitterbal'
Koor en orkest van de opera van Lyon olv Kent Nagano - 'Salve Regina (slot)' uit Dialogue des Carmélites van Francis Poulenc.
Gene Kelley - ‘Singing in the rain'
Cecilia Bartoli, met pianist Geörgy Fischer - 'Caro mio ben' van Giuseppe Giordani
Hermann Prey & Wiener Philharmoniker olv Georg Solti - ‘Der vogelfanger bin ich ja’, aria van Papageno uit De Toverfluit van Mozart 
Barbara Streisand - If you go away?, uit Love is the answer (jazz plaat gemaakt met Diane Krall) 
Jean Gabin - ‘Maintenant je sais’
Frank Sinatra met Paul Anka - ‘My way’

Herbeluister de uitzending (deel een en twee)