Wat raakt Thomas Van der Plaetsen?

18 december 2016
Tienkamper Thomas Van der Plaetsen schreef zopas het boek 'Back on track'. Zondag 18 december was hij te gast in Touché.

Thomas Van der Plaetsen heeft een verbazingwekkend goed jaar achter de rug . Anderhalf jaar na zijn geslaagde strijd tegen kanker, won hij goud op het EK in Amsterdam en werd hij achtste op de Olympische Spelen. Hij bracht net het boek 'Back on track' uit en richtte ook een gelijknamig fonds op om kankerpatiënten te ondersteunen. 

Hij houdt van films die in de menselijke psyche kijken. Christopher Nolan weet onder andere in de film 'Memento' op een boeiende manier de feilbaarheid van een geheugen te verwerken.

Thomas luistert graag naar podcasts. The Minimalists, laat zien dat eenvoud in het leven mooi kan zijn. 

Behalve wetenschappelijke boeken uit de kast van zijn vader die neuropsychiater was, leest hij ook graag over oosterse religie. Waar hij dit jaar het meest uit geleerd heeft, is 'De wijsheid van onzekerheid' van Alan Watts, een boek dat oosterse en westerse cultuur combineert.

Zijn mentors zijn de neuroloog en boeddhist Alan Wallace en de psycholoog Jordan Peterson

De documentaire 'Waiting for lightning' van de skater Danny Way hielp hem tijdens zijn revalidatie. Zijn verhaal is gelijklopend met dat van Thomas. 

De boodschap die hij graag wil meegeven is: "Blijf nieuwsgierig in het leven en wees niet bang om de confrontatie met jezelf aan te gaan". 

Muziek in de uitzending:

  1. Oddisee - Own Appeal
  2. Xavier Rudd - Let me be
  3. Bon Iver - Towers
  4. Paolo Nutini - Someone like you
  5. Imarhan - Assossamagh 
  6. Common - Unfamiliar
  7. Peter Doran - Every little thing
  8. Anthony and the Johnsons - Epilepsy is dancing
  9. Noah and the Whale - First days of spring 
  10. The tallest man on earth - the wild hunt