Wat raakt Uus Knops?

1 november 2020
Zondag ontvangt Touché psychiater Uus Knops in een lege expo hal in Antwerpen. Twee jaar geleden signeerde ze op de boekenbeurs haar eerste boek: ‘Casper, waar ben je nu?’. Over haar broer die 15 jaar geleden, op 1 november op reis vertrok naar Venezuela. Als pas afgestudeerde geograaf wou hij een verre reis maken alvorens aan het echte leven te beginnen. Maar dat leven stopte abrupt aan de oevers van een kolkende rivier. Een gebeurtenis die niemand hoort mee te maken.

Hoe dramatisch dit verlies ook was, het bracht Uus veel bij. Dat we nog veel te leren hebben als het over rouwen gaat en dat we best wel wat zachter mogen zijn voor onszelf. Maar hoe moet het verder? Welke woorden passen bij de zovele coronadoden en hebben we wel genoeg aandacht voor het welzijn van de jeugd?

BOEK

‘Casper- een rouwboek’ (2018) van Uus Knops zelf. Over de verdwijning van haar broer en de verwerking van het verlies.

Aan Leven en werken van de kabouter (1976) van Rien Poortvliet heeft Knops fijne herinneringen en ze leerde eruit dat je alleen maar iets kan zien als je erin gelooft. 

Veronika besluit te sterven (1998) van Paulo Coelho wordt gezegd dat het boek een ode aan het leven is. En zo ziet Knops haar eigen boek ook. 

DOCU

Human (2015), een documentairefilm van Yann Arthus-Bertrand. Hij stelde zich de vraag: ‘wat maakt ons menselijk?’ Om het antwoord hier op de te vinden besteedde hij drie jaar aan het verzamelen van (real-life) emotionele verhalen van meer dan 2000 vrouwen en mannen uit 60 verschillende landen, waarin alle thema's uit het leven aan bod komen. Een indrukwekkende kijk op de hedendaagse samenleving afgewisseld met prachtige beelden van onze planeet.

Je kan de film bekijken op CINEMEMBER en AMAZONE PRIME. Ook de DVD is nog beschikbaar.

KUNST

De Villa Van Wassenhove is een villa in brutalistische stijl ontworpen door Juliaan Lampens. De architectenwoning Van Wassenhove wordt vaak gebruikt als schrijfresidentie en Knops mocht er een week verblijven.

MUZIEK

  • Gold - Gabriel Rios
  • Morning has broken - Cat Stevens
  • Salve Regina - Pergolesi (uit Farinelli)
  • Every time I try - Spain
  • Pepe Mujica (Armand Amar) - The City of Prague Philharmonic ( uit ‘Human’)
  • Be more kind - Frank Turner:
  • Lost soul - Anton Walgrave
  • Lovin’ you - Minnie Riperton
  • Le Basque (Marais) - James Galway
  • Holiday - Vampire Weekend

Je kan je ook abonneren op onze Touché-Spotifylijst.

Herbeluister hieronder de uitzending:

Deel 1:
Deel 2:

Dit was Touché vanuit Antwerp Expo:

Lees meer: