Valerie Trouet: “Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat we in een samenloop zitten van grote gebeurtenissen”

15 mei 2022
Dendroklimatoloog Valerie Trouet gebruikt de jaarringen in bomen om het klimaat van de afgelopen 2000 jaar te bestuderen. Zo was ze één van de ontdekkers van de oudste nog levende boom van Europa en stelde ze vast dat de permanente sneeuwlaag in de Sierra Nevada haar laagste peil in 500 jaar heeft bereikt. Beluister de podcast van 'Touché' in de app van VRT NU.

Valerie Trouet is een dendroklimatoloog, maar wat is dat juist? "Ik ben vooral een boomexperte die zich richt op de klimaatverandering in de geschiedenis. Ik gebruik de jaarringen in bomen om het klimaat van het verleden te bestuderen. De klimaatverandering heeft me altijd erg geïnteresseerd en dan ben ik later in de dendrochronologie getuimeld", vertelt ze.

Maatschappelijke verschuiving

Volgens Trouet komen er telkens drie thema's terug bij grote maatschappelijke verschuivingen: klimaatverandering, maatschappelijke problemen zoals oorlogen en machtsverhoudingen en epidemieën. Die laatste heeft ze pas recent ontdekt. 

"Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat we in een samenloop zitten van grote gebeurtenissen. We kampen momenteel met een gezondheidscrisis: de coronpandemie, de klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne. Maar dat was in de veertiende eeuw ook zo: toen had je de 100-jarige oorlog, de pest en een klimaatverandering die niet door de mens maar door de natuur gestuurd was. En zo is het al meerdere malen gebeurd in de geschiedenis. Daaruit is ook telkens een grote transitie ontstaan en ik hoop ook dat wij van dit ogenblik gebruik zullen maken om een verandering te ondergaan", vertelt Trouet.

“We zullen ons sowieso moeten aanpassen aan de natuur. Dat zal zeker niet gemakkelijk zijn, aangezien wij een erg gematigd klimaat gewend zijn, maar de extremen in het klimaat zullen niet verdwijnen.”

Beluister de podcast van 'Touché' in de app van VRT NU

Lijst van artikels