Wat raakt Wilfried Van Craen?

20 oktober 2019
Radio 1
Psychotherapeut en seksuoloog Wilfried Van Craen beschouwt wetenschap en literatuur als zijn rechter- en zijn linkerhand. Hij leest zeer graag boeken maar schreef er zelf ook een tiental. Z'n jongste publicatie heeft de titel 'Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk'. Daarin beschrijft hij hoe mindfulness, cognitieve therapie en Montaigne helpen als het leven niet loopt zoals je had gedacht. Hoe kijkt Van Craen naar zijn eigen leven? En waarom vindt hij kunst zo inspirerend?

Wilfried Van Craen is auteur van het boek 'Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk' en wordt uitgegeven bij Manteau. Het boek neemt je mee op een reis naar een intenser, stabieler en rustiger leven.

Als jongeman las hij het werk van de surrealisten Breton, Eluard en Apollinaire. Als twintiger hield hij van de literatuur van Sartre en de Beauvoir. Als dertiger apprecieerde Van Craen de boeken van Milan Kundera en Thomas Mann. Als veertiger las hij Casanova’s mémoires. Als vijftiger konden Marcel Proust en Peter Sloterdijk hem literair bekoren. Als zestiger leest hij 'De Essays' van de Franse filosoof Michel de Montaigne. 

De Craen is momenteel een hommage aan het schrijven aan de schrijver-kunstenaar John Berger. 

Zijn favoriete kunstenaar is de Brit Andy Goldsworthy.

De Craens lievelingsfilm is 'Otto e Mezzo' (1963) van de Italiaanse regisseur Federico Fellini. Die gaat in z'n films vaak op zoek naar de betekenis van zijn leven.

Hij houdt enorm veel van dieren en heeft zelf ook een hond. Daarom raakt het nummer 'Pépée' van Leo Ferré hem hard. In dat nummer zingt Ferré met veel liefde over zijn aap. 

Ana-Florence is de dochter van Wilfried Van Craen. Zij zingt bij Scala en schreef het nummer 'Oscar'.

Muziek in de uitzending

  • Charles Trenet - Le soleil et la lune 
  • Alexiou Charis - Gia ena tango
  • Rhiannon Giddens - I'm on my way 
  • Maria Farantouri - Los Libertadores 
  • Léo Ferré - Pépée 
  • Ana-Florence - Oscar
  • Caetano Veloso - Cucurrucucu Paloma 
  • Bob Dylan - When I paint my Masterpiece 

Herbeluister de uitzending (deel één en twee)

Touché giet de muziekkeuze van de gasten in een Spotify-lijst. Abonneer je of luister hieronder