Wat scheelt er met het zaad van de Britten?

3 september 2015
Het Verenigd Koninkrijk kampt met een groot tekort aan sperma. Enfin, aan spermadonaties voor koppels en singles die zwanger proberen te worden. Daarom werd in 2014 de Nationale Spermabank opgericht. Zonder succes, helaas. Een jaar later zijn er nog geen tien donoren geregistreerd.

 

 

Veel zaad bracht de Nationale Spermabank dus nog niet in het bakje. In een jaar tijd werden nauwelijks negen donoren geregistreerd, zo meldt The Guardian.

Waarom vinden ze over het kanaal zo weinig kloeke gezonde jonge mannen die vrijwillig of tegen een kleine vergoeding hun bijdrage willen leveren?

Correspondente Lia Van Bekhoven weet wat er scheelt met sperma van de Britten. Niets!

"Een donor word je niet zomaar. Het is een ingewikkeld proces. Je hebt dus heel wat mannen nodig voor je er echt één kan registreren."

Hoe gaat het in zijn werk? "Je sperma wordt getest op kwaliteit en besmettelijke ziektes en als het goed is, moet je vier maanden lang twee keer per week naar het ziekenhuis. Bovendien moet je je al die tijd onthouden van seks en masturbatie."

En alsof dat nog niet genoeg is: "Als je dat allemaal doorstaan hebt, word je sperma een half jaar ingevroren om het daarna ópnieuw te testen."

Er scheelt volgens Lia dus niets met het sperma van de Britse mannen, maar wel met de mannen zelf. "Ze zijn zich niet bewust van de nationale behoefte aan sperma."

De Nationale Spermabank wil daar met reclamefilmpjes verandering in brengen. Die zijn binnenkort te zien op de Britse televisie