Wat staat er vandaag te gebeuren na het ontslag van Kris Van Dijck?

12 juli 2019
Het was een woelige 11 juli gisteren, met de voorzitter van het Vlaams Parlement Kris Van Dijck die op de Vlaamse feestdag een stap opzij moest zetten. Zijn functie werd onhoudbaar nadat er - tijdens zijn speech nota bene - een verhaal over uitkeringsfraude met een escortdame uitgelekt was. Dat was gisteren. Maar wat staat er vandaag allemaal te gebeuren?

Nadat Kris Van Dijck gisteren een stap opzij moest zetten omdat hij middenin een schandaalverhaal met een prostituee terechtkwam, werd ondervoorzitter Filip Dewinter van Vlaams Belang opgevorderd als waarnemend voorzitter van het Vlaams Parlement. Hij benadrukte gisteren dat hij zijn verantwoordelijkheid zal opnemen, maar dat hij tegelijk geschokt is door de omstandigheden waarin hij nu de tijdelijke voorzitter wordt: "Het is voor mij oneervol om op deze manier als voorzitter van het Vlaams Parlement te moeten functioneren", vertelde hij gisteren.

Meteen na zijn aanstelling riep hij het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement samen, dat straks om 11 uur bij elkaar komt om zich te buigen over de vraag wie Kris Van Dijck moet opvolgen als voorzitter van het Vlaams Parlement. "Het Uitgebreid Bureau zal nagaan welke verdere stappen het parlement moet nemen om een nieuwe voorzitter aan te stellen", klinkt het.

Wie zit er nu in dat Uitgebreid Bureau? Het Uitgebreid Bureau bestaat uit het Bureau (of het dagelijks bestuur) van het Vlaams Parlement en de fractievoorzitters. Normaal gezien bestaat het Bureau uit de voorzitter, de vier ondervoorzitters en de drie secretarissen. Vandaag zal Dewinter als eerste ondervoorzitter en tijdelijk voorzitter het Uitgebreid Bureau voorzitter.

Wie wordt de nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement?

In principe zijn er dan twee pistes. Ofwel blijft de waarnemend voorzitter, Filip Dewinter dus, zitten tot er een nieuwe Vlaamse regering gevormd is. Dewinter zelf is die piste het meest genegen, maar de kans lijkt niet zo groot te zijn dat het die piste zal worden. Piste twee is dat N-VA als grootste partij een nieuwe kandidaat voordraagt om de fakkel van Van Dijck over te nemen. Het parlement moet dan samenkomen om die kandidaat al dan niet goed te keuren. De opvolger moet de meerderheid van de parlementsleden achter zich krijgen en normaal gezien zal de plenaire vergadering dan volgende week bij elkaar komen. Ook bij de tweede piste is het overigens een tijdelijke functie, tot er een nieuwe Vlaamse regering is.

Voor die laatste piste circuleren het vaakst de namen van Wilfried Vandaele, burgemeester van De Haan en parlementslid sinds 2009, en die van fractieleider Matthias Diependaele. Ook de naam van Nadia Sminate komt af en toe ter sprake. Zij zit sinds 2014 in het Vlaams Parlement en zit ook in het bureau van het parlement.

Luister ook naar de analyse van Ivan De Vadder:

Bron: vrtnws.be