Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Wat stellen gesprekken tussen Rusland en Oekraïne voor? "Er worden spelletjes gespeeld"

di 8 mrt. - 9:08

Een derde ronde van gesprekken tussen Rusland en Oekraïne gisteren leverde niets op. Donderdag zouden de ministers van Buitenlandse Zaken elkaar ontmoeten. "Het is goed dat er op een hoger niveau gesproken wordt, maar er worden op dit moment spelletjes gespeeld", zegt professor Internationale Politiek David Criekemans in 'De Ochtend'.
© Sameer Al-Doumy (AFP)

Beluister het gesprek met David Criekemans in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Gisteren kwamen Russische en Oekraïense delegaties opnieuw samen voor gesprekken in Wit-Rusland. Net als de twee voorgaande gesprekken waren ook die een maat voor niets. "Ik zou dit geen vredesgesprekken noemen, het niveau van de delegaties is gewoon te laag", zei VRT-journalist Jan Balliauw in 'De Afspraak' gisteren. "Waarover gaat het? Een eventueel tijdelijk staakt-het-vuren, een humanitaire corridor, de bevolking de tijd geven om inkopen te doen."

Dat is ook de mening van David Criekemans, professor Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen. "Als je kijkt naar de samenstelling van die delegaties, kan het niet meer zijn dan praten over humanitaire corridors, eventueel bijstand aan de bevolking. Er is een zeer groot wantrouwen tussen Oekraïne en Rusland op dit moment."

Gisteren raakte bekend dat de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba en zijn Russische collega Sergej Lavrov elkaar deze week zouden ontmoeten. Die ontmoeting staat gepland voor komende donderdag in Antalya, in het zuiden van Turkije. "Daar zit inderdaad een opening, het is goed dat er op een hoger niveau gesproken wordt", zegt Criekemans. "Er moet gezocht worden naar het opbouwen van het vertrouwen tussen de beide partijen."

Opmerkelijke positieverandering

Criekemans verwijst in dat verband naar de opmerkelijke positieverandering van Rusland. "Dmitri Peskov, de woordvoerder van president Vladimir Poetin, heeft in naam van het Kremlin laten weten dat Rusland plots een bepaald standpunt laat vallen. Het komt erop neer dat ze niet langer vragen dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski weg moet. Ze keren terug naar de onderhandelingspositie van voor de oorlog. Oekraïne moet neutraal blijven, geen lid van de NAVO, en dit keer ook explicieter gesteld, geen lid van de Europese Unie. En Oekraïne moet de Krim, Donetsk en Loegansk ook erkennen."

Deceptie is vaak een onderdeel van de Russische onderhandelingspositie. Men gaat misschien nu gewoon tactisch lager inzetten.

Professor Criekemans plaatst daar kanttekeningen bij. "Deceptie (misleiding, red) is vaak een onderdeel van de Russische onderhandelingspositie. Men gaat misschien nu gewoon tactisch lager inzetten, omdat men weet dat Zelenski dat misschien niet zal aanvaarden, en dan kan men aan de internationale wereld zeggen: Kijk eens, Zelenski is onbetrouwbaar."

Bij de "mildere" eisen kan je ook de vraag stellen of ze voortkomen uit het feit dat het bij Rusland militair niet lijkt te lopen zoals gedacht? "Een overweging die we moeten meenemen, al is het ook zo dat Rusland nog niet alle middelen heeft ingezet. Er lijkt wel een groot probleem met accuraatheid en motivatie. Er zijn indicaties dat Russische militairen hun eigen materieel saboteren. Er zouden ook problemen zijn met aanvoerlijnen van munitie, olie..."

Criekemans wijst erop dat er langs beide zijden elementen kunnen meespelen om tijd te winnen. "Rusland kan zo problemen met aanvoerlijnen oplossen, maar ook Oekraïne verwacht niet-humanitair materieel dat het kan inzetten."

Lees verder onder de foto

David Criekemans

David Criekemans

"Veel grotere voorzichtigheid"

Vorige week uitte Criekemans ernstige bedenkingen bij de communicatie van westerse landen. "Europese politici struikelen over elkaar om te zeggen hoeveel wapens ze exact van welk type gaan leveren. Zulke uitspraken kan je doen in de aanloop naar een crisis, omdat het een ontradend effect kan hebben, maar zoiets moet je nu niet meer doen. Er heerst nu triomfalisme en samenhorigheid, maar is er wel genoeg nagedacht over de mogelijke consequenties van al die zaken", luidde het toen.

"Ik kijk daar nog altijd hetzelfde naar, al stel ik wel vast dat er velen binnen de Europese Unie het licht gezien hebben, en dat er veel grotere voorzichtigheid is. Ook bij de NAVO lijkt het veranderd, die zegt expliciet dat ze géén partij zijn in het conflict", zegt Criekemans. "Al weet ik dat er grote frustratie heerst bij sommige landen over wat bijvoorbeeld de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken afgelopen weekend zei." Blinken lanceerde een idee over een eventuele deal met Polen, waarbij Polen MiG-gevechtsvliegtuigen uit de sovjettijd naar Oekraïne zou sturen en het in ruil van de VS F-16's zou krijgen. Polen heeft al gezegd dat het dat niet van plan is.

Volgens Criekemans is het in eerste instantie belangrijk dat de strategische situatie gecontroleerd wordt. "Dan kan je focussen op het humanitaire en dan op de oplossing op het terrein. In die volgorde."

Beluister het gesprek met David Criekemans in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet