Wat is taboe?

18 november 2019
Vorige vrijdag was de populaire Amerikaanse programmamaker Louis Theroux in ons land. Hij kwam zijn boek 'Geen taboe voor Theroux'. voorstellen. Eigenlijk zijn het de mémoires van Theroux, maar dat rijmt nu eenmaal niet. Maar dat Theroux als interviewer de taboes nooit geschuwd heeft, zoveel is zeker. Wat zijn eigenlijk nog de grootste taboes anno 2019? En, welke rol spelen ze? Een taboeloze samenleving, is dat denkbaar? Is dat wenselijk?

Lotte De Caluwé was getuige van de Leuvense passage van Louis Theroux. Ze vertelt wat volgens hem nog de grootste taboes zijn van onze tijd? Wat drijft hem om met taboes aan de slag te gaan?

Soms zijn taboes in specifieke domeinen van de maatschappij nog groter dan ze in het algemeen zijn. Homoseksualiteit in de sportwereld. Mister Gay Belgium Matthias De Roover kwam uit de kast in de kleedkamer naast het voetbalveld. En de reacties? Die vielen beter mee dan verwacht, vertelt hij aan reporter Max Vrijens.

In Nederland is enkele jaren geleden een lijst gemaakt met 10 grootste taboes via een grootschalige bevraging. Zo’n lijst is er voor ons land niet. Wat zijn anno 2019 bij ons de grootste taboes? We leggen de vraag voor aan filosoof Ruben Mersch. Wat is de functie van een taboe in een samenleving en wat betekent een taboe vandaaf de dag nog? 

In de relationele sfeer zitten ook heel wat taboes. Zoals de liefde tussen neef en nicht. Dat is voor sommige mensen “not done”. Steve en Mieke Maes (neef en nicht) willen heel graag dat taboe de wereld uit helpen, want ze verloren er jammer genoeg het contact met familieleden door, hadden problemen op het werk... “Wij hebben geen vieze ziekte hé, wij zijn gewoon heel erg verliefd”. Een reportage door Brecht Devoldere.

In verschillende culturen zijn sprookjes en volksverhalen de manier om de grote taboes aan te snijden. De dingen waar niet over gesproken wordt of de grenzen die je binnen een gemeenschap niet overschrijdt. Zoals incest, suicide of kindermoord… Schrijfster en antropologe Marita de Sterck verzamelde dergelijke verhalen in boeken als Wreed Schoon. Volkssprookjes op reis (Polis, 2017).