Wat is typisch Belgisch?

19 november 2018
Belpopdag vandaag op Radio 1! De stemming is geopend voor de Belpop 100 die we uitzenden op zaterdag 1 december. Welke Belgische platen vind jij de allerbeste? Maar, wat is buiten de muziek “typisch Belgisch”? Je hoort het vandaag in De Wereld van Sofie.

Reporter Herwig Verhovert hoorde Eurocraten uit in Brussel: wat vinden zij typisch Belgisch?

Als er iets typisch Belgisch is in de politiek, is het dan het compromis en de lange nachtelijke vergaderingen? We vragen het aan Marc Van De Looverbosch.

Vincent Byloo verzamelde de grappigste uitspraken van internationale politici en beroemdheden over België.

De Duitse kunstenaar David Helbich ziet dagelijks typisch Belgische creatieve oplossingen in het straatbeeld. Hij blijft die beelden tot vandaag verzamelen onder de noemer “Belgian solutions”.

Van veel uitvindingen of fenomenen zijn we vergeten dat ze uitgevonden zijn door Belgen. Redacteur Ward Bogaert kent ook tegenvoorbeelden, uitvindingen die wij Belgen claimen maar niet Belgisch zijn van oorsprong.

België is uiteraard het land van ontelbaar lekkere bieren. Maar komen we als bierland niet hoe langer hoe meer onder druk te staan ? Hoe schat bierjournalist en auteur Sofie Van Rafelghem onze status als bierland in?

Frieten, typisch Belgisch natuurlijk. Welk land ze uitgevonden heeft staat ter discussie, maar het frietkot is een vast onderdeel in ons straatbeeld. Maar voor culinair journalist Nick Trachet zijn er vele andere en minder gekende voorbeelden van typisch Belgische keuken.

“Heb jij al warm gegeten, schat”? Een vraag waar wij Belgen ons wel vaker op betrappen. Is het typisch Belgisch om één keer per dag - niet meer, niet minder - warm te eten? Vox pop door Lotte De Caluwé.