Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Wat valt er nog te ontdekken?

ma 16 sep. - 9:09

Eergisteren, 14 september, was het de 250stee geboortedag van de Duitse ontdekkingsreiziger en bioloog Alexander von Humboldt. Volgens Charles Darwin was Humboldt dé belangrijkste wetenschappelijke reiziger aller tijden. Zijn biografe Andrea Wulf gaat nog een stap verder en noemt hem “de uitvinder van de natuur” in haar gelijknamige boek. Enfin, je kan Humboldt en zijn ontdekkingen moeilijk overschatten. Wat ons tot de vraag brengt: wat valt er anno 2019 nog te ontdekken?
Humboldt

Wie zo gefascineerd raakte door de figuur Alexander von Humboldt dat ze er binnenkort zelf een kinderboek over schrijft is gewezen Radio 1-collega en ondertussen full time verhalenverteller en auteur  Barbara Rottiers. Het allerbelangrijkste voor Barbara is Humboldts onbegrensde enthousiasme.

Vallen er eigenlijk nog veel planten, dieren of zelfs onontgonnen plekken op aarde te ontdekken anno 2019? Redacteur Max Vryens legde zijn oor te luister bij plantkundige Koen Es, bioloog Dominique Adriaens en geograaf Jean Poesen, om dat uit te vogelen.

Joachim Bresseel is een soort eigentijdse Alexander von Humboldt. Zijn fascinatie betreft vooral … wandelende takken! Nog maar heel recent ontdekte hij een nieuwe soort, die hij naar televisiemaker-met-een-groot-hart-voor-wetenschappen Lieven Scheire noemde. Reporter Brecht Devoldere ging op wandel met takken en Joachim Bresseel.

De Limburgse Hannelore Bové van de Universiteit Hasselt is nog maar 28 en wordt gezien als een onderzoekster die onze toekomst mee vorm zal geven. Ze ontdekte recent een manier om roetdeeltjes in stalen bloed of urine terug te vinden. Zo kan ze heel precies bepalen wat de impact van luchtverontreiniging is op ons menselijk lichaam. Reporter Ward Bogaert mocht mee gaan “lasershooten” in het lab van Bové. Sort of.

Dat  er op de aarde nog heel wat te ontdekken is, zoveel is ondertussen duidelijk. Maar één grote speeltuin voor avontuurlijke en nieuwsgierige geesten is toch vooral nog de ruimte. Al op 21 juli 1969 zette de mens voet aan grond op de maan. Maar na bijna 50 jaar weten we nog altijd niet zo veel over de achterkant van de maan. Philippe Mollet weet wat we nog allemaal niet weten over de maan. En hij heeft het over de grootste mysteries van het heelal - in een notendop.

Ook zeer lang onontgonnen terrein gebleven: de clitoris. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat onderzoekers pas dertig jaar nà de landing op de maan dat belangrijke vrouwelijke lichaamsdeel - zeg niet “knopje” - in kaart brachten? Sofie Lemaire zoekt het zelf voor je uit.

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet